“BORBA JOŠ UVEK TRAJE – PRIDRUŽI SE”: Sutra u Beogradu PETA LGBT+ PARADA “Ponos Srbije”

Parada "Ponos Srbije" biće održana sutra pod sloganom "Borba još uvek traje – pridruži se", u znak sećanja na 50 godina od Stonvolske pobune, kada se 1969. godine LGBT+ zajednica u Njujorku pobunila protiv policijske torture.

BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Kako je ranije najavljeno iz Gej-lezbejskog info centra (GLIC), skup će početi u 11 časova u Pionirskom parku, a na njemu će “LGBT+ osobe i njihovi prijatelji pozvati na hitno pravno regulisanje istopolnih partnerstava i povećanje budžetskih davanja za rad LGBT+ organizacija civilnog društva”. 

Organizatori su najavili i da će tokom šetnje centrom Beograda zatražiti “sistemsku depatologizaciju trans identiteta i povećanje dostupnosti hormonske terapije” kao i “senzibilizaciju zaposlenih u javnim institucijama za rad sa LGBT+ osobama”. 

Beograd ima dve LGBT+ povorke tokom godine, pored sutrašnje u Pionirskom parku, 15. septembra će biti organizovana i povorka “Beograd prajd”.

Kako je kazao ageniciji Beta Marko Mihailović iz “Beograd Prajda”, tom LGBT+ dogadjaju će prethoditi Nedelja ponosa koja počinje 9. septembra.