BORBA PROTIV BAHATIH VOZAČA: Novi sistem za parkiranje oduševiće mnoge pešake

Verovatno smo svi bili bar jednom svedoci situacije u kojoj se u pešačkoj zoni nađe i poneki automobil. Zbog toga su u najužem centru Beograda postavljeni takozvani "potapajući stubići" poput onih u Berlinu i drugim nemačkim gradovima. Ekipa RTS-a prva je bila u Kontrolno-operativnom centru Parking servisa gde se uverila u način funkcionisanja "potapajućih stubića".

Knez Mihailova Beograd
Printscreen/Youtube

Iz Parking servisa kažu da sistem dobro funkcioniše. U vreme kada vozači kojima je to dozvoljeno imaju pravo ulaska u pešačku zonu (dostavna vozila i vozila stanara), stubići se potapaju i automobili mogu da uđu i izađu iz pešačke zone.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je za RTS da se rad stubića kontroliše pomoću monitora iz kontrolno-operativnog centra. Postavljeno je sedam stubića u centru grada i pet u Zemunu a procesu je nabavka za još 14 mesta.

Kako je naveo Vesić, Suština je da kamere snime tablice automobila koji imaju pravo da uđu u pešačku zonu i onda se omogućava ulaz tim vozilima. Ako se desi neki problem, uspostavlja se direktna komuniaccija sa ljudima iz centra.

Osim toga, kontrolno-operativni centar kontroliše sve garaže, info table, rad ljudi na terenu i svu infrastrukturu preduzeća Parking servis. Vesić je istakao da je uložen dodatan napor da parkiranje u Beogradu bude evropsko.

Naveo je i da je nedavno u Malagi Beograd dobio prvu nagradu za rekonstrukciju garaže na Obilićevom vencu.loading...