BORBA SA POPLAVAMA: Još uvek ne prave probleme na jugu

Vreme
Beta

I dok se u centralnoj i zapadnoj Srbiji meštani desetina opština bore protiv poplava iz kojih su, prema poslednjim informacijama Ministarstva unutrašnjih proslova, evakuisane 154 osobe, situacija na jugu još nije alarmantna.

 

Prema saopštenju Ministarstva, u selima Oslare i Levosoje u Opštini Bujanovac izlio se Slatinski potok, ali nema ugroženih domaćinstava i vodostaj je u stagnaciji.

U naselju Đelinci u Opštini Vranjska Banja izlila se atmosferska voda u kanalu koji se uliva u reku Banjšticu, ali ni tu nema ugroženih domaćinstava i trenutno nema ni padavina. 

Vodoprivredni centar “Morava” iz Niša proglasila je vanrednu odbranu od poplava na sektoru N11.2 – Zlatokop kod Vranja, zbog porasta Binačke Morave koja dolazi sa Kosova, usled čega je došlo po porasta nivoa Južne Morave za jedan metar – saopštavaju iz Ministarstva. 

Poplavljeno desetak svrljiških domaćinstava

Zbog jake kiše koja je juče popodne zahvatila Svrljig, došlo je do pojave planinskih bujičnih potoka i manjih izlivanja Pravačke reke, Đurinačkog i Prekonoškog potoka, pri čemu je poplavljeno desetak domaćinstava u Svrljigu, uglavnom dvorišta, podruma kuća i garaža. Nije bilo potrebe za evakuacijom.

U ulicama Ristosija Ristića i 7. juli voda je ušla u ukupno 9 dvorišta, podruma i garaža, ali nije bilo veće materijalne štete. Zbog izlivanja je kratko bio poplavljen i deo pruge Niš – Zaječar, ali je brzom intervencijom ekipa JKSP „Svrljig“ sprečen prekid u železničkom saobraćaju na delu pruge kod bivše fabrike „IMT“ u Svrljigu – kaže Jovan Đorđević iz JKSP „Svrljig“.

Vodu iz podruma i garaža poplavljenih kuća vodu cele noći izvlačile su ekipe vatrogasno-spasilačke jedinice u Svrljigu, a trenutno nema padavina.

VALJEVSKA SVETINJA POTPUNO UNIŠTENA U POPLAVAMA: Gračanica tone, ali na nebo se ushodi! (FOTO)

Niški Štab pripravan

Suvo je i u Nišu, gde je, kažu u gradskom Štabu za vanredne situacije, sve u pripravnosti.

Ja sam još u nedelju telefonom pozvao direktora JKP Naisus da urade ono što oni mogu – da očiste slivnike i šahte  na kritičnim mestima, u Zetskoj ulici i na kružnim tokovima – kaže šef gradskog Štaba za vanredne situacije Žarko Ranković.

Dodaje da je telefonom o mogućim padavinama obavestio i direktore JKP Mediane, Toplane, Doma zdravlja, SC Čair i Kliničkog centra gde su česta plavljenja.

Ranije sam izdao pismene naredbe za privravnost ljudstva i mašina JKP Naisusa, Mediane i Toplane jer su bile najavljene padavine od 20 do 40 litara po metru kvadratnom. Na svu sreću, to nas je mimoišlo – kaže Ranković.

Kaže da je danas iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra dobio informacije da se očekuju padavine u naredna 2 do 3 dana, ali da se ne zna kakav će biti intenzitet. U svakom slučaju, aktivirana je jedna “jedinica opšte namene za spasavanje na vodi”.