BORIO SE NA KOŠARAMA, A SADA SA KOŠMARIMA: Mija (43) zbog noćnih mora beži kod majke u krevet! MOLI ZA POMOĆ!

Mija Đidić (43), još jedan je zaboravljeni heroj sa Košara, koji je bolestan i živi u veoma teškim uslovima u selu Milentija kod Brusa.

Organizacija 28. jun

Mija je teško oboleo, ima posttraumatski stresni sindrom. Vreme provodi u trošnoj kući, sa majkom, koja je bolesna od karcinoma, u uslovima nedostojnih čoveka u 21. veku. Jedini prihod koje njih dvoje imaju je socijalna pomoć i minimalna poljoprivredna penzija, sve skupa oko 15.000 dinara.

Mija je 1998. godine, otišao na odsluženje vojnog roka, na Kosovo i Metohiju. Na Košarama je proveo tri meseca. Bio je pripadnik čuvene 125. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije. Na pomen svoje jedinice Mija se ozari kao dete.

Kaže da i danas ima strahove.

– Dođu nemiri, od straha bežim kod majke u krevet kako bi se sakrio. Celu noć prespavam sa njom. Sanjam kako me jure sekire, kako me kolju, svašta sam gledao. Napadali su nas NATO i teroristi, ali nisu mogli da prođu, nismo im mi dozvolili. Oboleo sam, ne mogu da radim u nekom preduzeću, samo poljoprivredu, samo kupine – priča Mija.

Majka Vidosava je tri puta predavala dokumentaciju za tuđu negu i bivala odbijena. Vidosava priča kako je najteže kada Miji počnu košmari.

– Još dok je dolazio na odsustvo počeli su košmari, ali je to s godinama bivalo sve teže. Teško je gledati svoje dete u takvom stanju. A bio je mlad, zdrav, kad je otišao u vojsku – seća se Vidosava.

Selo u kom Mija živi, udaljeno je nekoliko kilometara od Brusa. Do njegove kuće stiže se makadamom. Okućnica svedoči o tome kakovo je to domaćinstvo nekada bilo. Ali sada to nema ko da održava i da radi na imanju.

Ako ste u mogućnosti, pomozite!

PayPal: https://www.paypal.me/28jun
Credit Card: https://28jun.org/#donate

Finansijsku pomoć možete uplatiti na dinarski račun Vidosave Đidić, selo Milentija, opština Brus. Poštanska štedionice na broj: 200-45883175-93

Pošalji SMS na 1733