Boro i Dušan su učestvovali U BLOKADAMA zbog cene goriva i zbog toga sada IDU U ZATVOR!

Dvojici učesnika u protestnim blokadama puteva u Srbiji zbog visoke cene goriva, stiglo je sudsko rešenje kojim se kazna od 5.000 dinara, koju su odbili da plate za saobraćajni prekršaj, preinačuje u petodnevni zatvor, saznaje Vojvodjanski istraživačko analitički centar VOICE.

Protest
Beta

Kako se navodi, Boro Popović i Dušan Miščević iz Lipara odbili su da plate kazne za ometanje saobraćaja tokom blokada puteva zbog visoke cene goriva, održanih početkom juna ove godine.

Njih dvojica su odlučili da slučaj predaju prekršajnom sudu u Kuli na odlučivanje, kako bi dobili priliku da “dokažu da protest nije saobraćajni prekršaj”.

Odeljenje somborskog Prekršajnog suda u Kuli je dvojici Liparčana odbilo zahteve za sudsko odlučivanje, a potom donelo i rešenje o zatvorskoj kazni pre nego što je sudski postupak okončan, piše danas VOICE.

Advokat dvojice učesnika u protestu Jug Vukićević naveo je da je “nejasno” kako je moguće da je sud ovako ekspresno postupio i pre nego što je postupak okončan.

– U Miščevićevom slučaju, podneta je drugostepena žalba Prekršajnom sudu Beograd i čekamo odluku. Dakle, postupak je još uvek u toku. Slučaj Bora Popovića još je čudniji. Naime, on nije dobio rešenje da sud odbija njegov zahtev za odlučivanje, a stigla su mu dva rešenja kojim se kazne od po 5.000 dinara preinačuju u zatvor od deset dana – ispričao je Vukićević.

Vukićević je dodao da je “čudan i izbor prekršajnog suda”, da novčanu kaznu preinači u zatvorsku, jer postoje i opcije prinudne naplate, kao i mera rada u javnom interesu.

Miščević je za VOICE rekao da smatra da je ovakva odluka suda “još jedan pokušaj zastrašivanja građana od strane vlasti i da je spreman da ide u zatvor”.

Kako je VOICE već pisao, hiljade prekršajnih naloga za ometanje saobraćaja je stiglo na adrese učesnika protesta protiv cene goriva u junu ove godine.