BOŠKO OBRADOVIĆ RAZREŠIO DILEMU: “Nisam sledbenik ideja Dimitrija Ljotića”

Jedan od predstavnika Saveza za Srbiju, lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je u emisiji "Utisak nedelje" da nije sledbenik ideja Dimitrija Ljotića, jer nije jugoslovenski orijentisan i nije za kolaboraciju u Drugom svetskom ratu, a da mu je bliska ideja pokušaja da se napravi politika zasnovana na hrišćanskom pogledu na svet.

Boško Obradović
printscreen/youtube.com/Mister President

– Ja sam diplomirani profesor srpske književnosti sa opštom književnošću i u okviru svog diplomskog rada izučavao sam poziciju srpske književne desnice između dva svetska rata. U tom kontekstu je neophodno izučavati i autore koji su bili vezani za Jugoslovenski narodni pokret “Zbor” i da u tom smislu sam odličan poznavalac te materije i veoma sam o tome javno govorio. Ima stvari koje mi se lično sviđaju u onome što je Dimitrije Ljotić pisao u svojim političkim govorima – rekao je Obradović u emisiji “Utisak nedelje”, autorke Olje Bećković.

Svi će na sudu morati da dokažu gde je u delovanju pokreta Dveri fašizam, poručio je Obradović.

Obradović je istakao da je on antifašista, navodeći da je srpski rodoljub koji je posvećen ljubavi prema naciji i državi.

– Ja sam tradicionalista privržen našim istorijskim nasleđima. Dveri su organizacija porodičnih ljudi, nama su porodične vrednosti na prvom mestu – kazao je Obradović.

On je kazao da bi pokret Dveri uredio Srbiju da bude normalna država koja vodi računa o interesima porodice.

– Mi smatramo da ovde treba ostati i boriti se. Naša ideja je da mi ovde u Srbiji pobedimo lošu kriminalnu vlast i da napravimo normalnu državu – kazao je Obradović.

Politikolog Cvjetin Milivojević rekao je da Obradović nije fašista, već nacionalista.

– Ja nacionalizam percipiram drugačije od Boška. Dakle, kao ljubav i poštovanje prema naciji i domovini. Da li nekome liči na fašistu, jer preteruje u promovisanju porodičnih vrednosti? – upitao je on.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić rekao je da je Obradović desničar i nacionalista, što je legitimno.

– Ja sva njegova uverenja poštujem, iako ne moram da se slažem sa njima. Evropa je prepuna raznih Boška Obradovića. Izazov je razgovarati sa nekim sa kim ne delite mišljenje, protesti su upravo traženje ambijenta atmosfere u kojoj ljudi mogu da razgovaraju i ne drže se za gušu – kazao je Jakšić.

Komentarišući to što je novinarku televizije Prva Jovanku Jovančić nazvao “SNS botom”, Obradović je istakao da se stvarno izvinio novinarki “ako je to uvreda za nju kao ženu”.

Obradović je kazao da nije on etiketirao Jovanu Jovančić nazivajući je “stranačkim botom Srpske napredne stranke”, već da je to uradio predsednik države Aleksandar Vučić na njegovoj navodnoj konferenciji za medije na kojoj su bile novinarka televizije Pink Gordana Uzelac i Jovanka Jovančić.

– To znači da su one lične novinarke Aleksandra Vučića. One nisu novinarke, one jesu stranački botovi SNS – rekao je Obradović i dodao da ne želi da se bavi politikom ako neće nazvati stvari pravim imenom.

On je rekao da ima problem sa time što mu se pripisuje da je nasilnik koji maltretira žene, navodeći da brine o četiri ćerke i da nikada nije bio nasilan prema ženama.

– Iza mene nema konflikta, sukoba sa zakonom. Ima jedna stvar, to je netolerancija na nepravdu. Televizija Pink koristi nacionalnu frekvenciju, RTS je javni medijski servis koji je obavezan da informiše ljude objektivno. Mi se borimo za ostvarivanje elementarnih demokratskih vrednosti – rekao je Obradović.

Reagujući na Obradovićev komentar, Milivojević je istakao da nezadovoljstvo načinom na koji neki novinari izveštavaju treba da se adresira na pravog krivca što su urednik ili vlasnik.

Naveo je da po osnivanju novinarskog udruženja propuštena prilika da se uvede licenca za bavljenjem novinarstvom.