BRAĆA NAPLATILA ROBIJU: Greškom decenijama trunuli u zatvoru, a danas su milioneri

Porota Severne Karoline odlučila je da se braći koja su pogrešno osuđena za ubistvo 1983. godine dodeli odšteta od 75 miliona dolara.

Zatvor
Pixabay.com/ilustracija

Henri Mekolum i Leon Broun proveli su decenije u zatvoru pre nego što su ih dokazi dobijeni DNK analizom oslobodili od optužba za silovanje i ubistvo 11-godišnje devojčice.

Porota u Severnoj Karolini odlučila je da dvojici polubraće dodeli odštetu od 75 miliona dolara, nakon što su decenije proveli iza rešetaka.

Porota satavljena od osam članova odlučila je da Henri Mekolum i Leon Broun, obojica Afroamerikanci, treba da dobiju po 31 milion dolara odštete, po milion dolara za svaku godinu provedenu u zatvoru.

Porota im je takođe dodelila 13 miliona dolara kaznene odštete, prenosi Gardijan.

– Porota koja je čula sve dokaze – uključujući pogrešno potisnute dokaze – utvrdila je da su Henri i Leon bili nevini, utvrdila da im je naneta nepravda i učinila ono što zakon može a to je da se posle puno godina ispravi nepravda – rekao je njihov advokat Eliot Abrams.

Polubraća Henri i Leon su pušteni iz zatvora 2014. nakon što su ih DNK dokazi koji su ukazivali na osuđenog ubicu oslobodili.

Njihov advokat je rekao da su oni u vreme kada su saslušavani bili uplašeni tinejdžeri, blago ometeni u razvoju i da ih je policija prisiljavala na priznanje.

Mekolum je imao 19, a Broun 15 godina. Obojica su prvobitno osuđeni na smrt.