Brat PRINCEZE DAJANE želi da SPREČI emitovanje DOKUMENTARCA O NJOJ, koji ćemo i u Srbiji gledati uskoro

Dajana Spenser
Wikipedia/Gegodeju

Čarls Spenser, brat britanske princeze Dajane, pokušao je da spreči emitovanje u Velikoj Britaniji dokumentarnog filma u kojem preminula princeza evocira svoj ljubavni život i propali brak s princom Čarlsom. Taj film biće emitovan i u Srbiji na kanalu "National Geographic" 6. avgusta u 22h.

 

Film “Dajana: Prema njenim rečima” (Diana: In Her Own Words) nastao je na osnovu video snimaka od 1992. do 1993. godine koje je napravio Piter Setelen, profesor dikcije princeze preminule 31. avgusta 1997. godine u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

 
Dajana u filmu govori kako je razmišljala da pobegne iz Bakingemske palate 80-ih godina sa svojim telohraniteljem Barijem Manakijem, u kojeg se zaljubila a koji je 1987. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći. Princeza čak pominje da je njen ljubavnik “možda eliminisan”. 

Ona govori i o bračnim problemima s princom Čarlsom i kritikuje kraljevsku porodicu, posebno kraljicu Elizabetu II od koje, kako navodi, nije imala podršku.

Najava o emitovanju dokumentarca izazvala je i reakciju Dajanine prijateljice Roze Monkton, koja to smatra “neuviđavnim”.

Zamislite kako će se rastužiti njena porodica, posebno njeni sinovi – rekla je ona. Britanska TV stanica “Channel 2”, pak, insistira na istorijskoj dimenziji dokumentarca.

Iz “National Geographic”, koji će emitovati dokumentarac na području Srbije, poručuju da emisija, nastala u nizu tajnih intervjua, opisuje rascep koji je stvoren između Dajanine javne i privatne ličnosti, snažno naglašavajući često komplikovane opise njenih misli i osećanja te 1991. godine.

 

Ona se bez oklevanja priseća emocijama nabijenog venčanja i svojih iskustava sa postporođajnom depresijom, bulimijom i konačnim trijumfom nad parališućom anksioznošću, da bi se na kraju uzdigla kao globalna humanitarka, čuvena, voljena narodna princeza, navodi se u saopštenju.

Razložili smo ključne trenutke njenog života i poređali ih hronološki, zatim smo ih ilustrovali izveštajima iz medija i arhivskim slikama iz tog vremena – rekao je Tom Dženings, izvršni producent.

Tokom celog filma možete da čujete misli princeze Dajane iz vremena kada su svi verovali da živi život iz bajke. Ali njen brak i njen život su se, zapravo, raspadali – kaže on.

 

Inače, Dajanini sinovi, prinčevi Vilijam i Hari, pojavili su se nedavno u drugom dokumentarnom filmu u kojem navode da su imali kratak razgovor s majkom na dan njene smrti i da o tome svakodnevno razmišljaju i posle 20 godina.