U Institutu za KVB Vojvodine ove nedelje je prvi put ugrađena srčana pumpa LVAD i ovo je ujedno druga operacija ovog tipa urađena van Kliničkog centra Srbije. Kako navodi direktor IKVBV Prof. dr Aleksandar Redžek, ovo je istorijski značajan dan za IKVBV.

 

Intervencija je izvedena kod pacijentkinje u terminalnoj fazi srčane insuficijencije. Strategija menadžmenta Instituta je da bolesnicima sa najtežim srčanim oboljenjima omogući kvalitetno lečenje u skladu sa najnovijim preporukama i tehnološkim rešenjima.

Zajedničkom brzom akcijom Ministarstva zdravlja, RFZO, IKVBV i KCS obezbeđeni su svi zakonski preduslovi da se omogući izvođenje ove procedure u IKVBV. Čitava intervencija je koordinisana od strane ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara, koordinatora za transplantaciju i razvoj kardiohirurgije u Srbiji prof. dr Miljka Ristića i direktora KC Srbije doc. dr Milike Ašanina. Ovu složenu operaciju su zajednički izveli tim KCS koji su predvodili doc. dr Svetozar Putnik zajedno sa Dr Emilijom Nestorović i tim IKVBV na čelu sa prof. dr Aleksandrom Redžekom.

Nakon uspešno završene intervencije, hemodinamski parametri pacijentkinje su stabilni i njen oporavak teče uredno. S obzirom da se radi o izuzetno teškoj bolesnici sa terminalnom fazom srčane slabosti, jedino rešenje je bila ugradnja mehaničke pumpe kao mosta do transplantacije.  

 

Direktor IKVBV prof. dr Redžek zahvalio se kompletnoj ekipi koja je učestvovala u ovoj uspešnoj hirurškoj intervenciji, kao i svima koji su svojim angažovanjem omogućili da se ova procedura sprovede u IKVBV.

– Ovo je veliki iskorak u lečenju pacijenata sa terminalnom srčanom insuficijencijom, kao i prvi korak Instituta za KVB Vojvodine u uvođenju mehaničke cirkulatorne potpore i transplantacije srca. Mehanička pumpa uspešno zamenjuje funkciju leve komore što pozitivno utiče na produžetak i kvalitet života pacijenta – istakao je direktor IKVBV prof. dr Aleksandar Redžek. Hvala svima koji su direktno ili indirektno pomogli da Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, pored redovnog operativnog programa današnjom intervencijom ispiše nove stranice istorije medicine u Vojvodini i Srbiji, a sve u interesu pacijenata i građana, naglasio je Redžek.

Tim IKVBV se priprema i za transplantacije srca čija realizacija ipak u najvećoj meri zavisi od raspoloživih donora.

– Srbija je poslednja zemlja u Evropi po broju potencijalnih donora. Ipak, zbog angažmana široke društvene zajednice u rešavanju tog problema, postoje dobri razlozi za nadu da će se u skoroj budućnosti ta situacija promeniti na bolje – zaključio je profesor.loading...