BRAVO ZA POTEZ! Od ove godine BESPLATNI UDŽEBNICI i za srednjoškolce

Škola
Beta

Projekat besplatnih udžbenika biće ove godine proširen i na srednje škole, izjavila je danas državni sekretar Ministarstva prosvete Zorana Lužanin.

 

Ona je precizirala da je zakonom definisano da sva deca iz socijalno ugroženih porodica dobiju komplet udžbenika.

“Prikupili smo podatke, ukrstili ih sa primanjima socijalne pomoći i to je 45.000 učenika od prvog do osmog razreda koji će dobiti udžbenike. Prvi put ove godine projekat besplatnih udžbenika biće proširen i na srednju školu”, rekla je Lužanin i precizirala da je za te namene opredeljeno oko 100 miliona dinara iz budžeta.

Lužanin je kazala da je ukupno i za osnovne i srednje škole opredeljeno 600 miliona dinara za besplatne udžbenike i nastavna sredstva.

Oko 45.000 učenika od prvog do osmog razreda osnovnih škola dobiće ove godine besplatne udžbenike i za te namene opredljeno je 400 miliona dinara iz budžeta, kazala je Lužanin na RTS-u.

Lužanin je dodala i da je Centru za priznavanje stranih diploma koji je počeo sa radom krajem 2015. godine predato 760 zahteva za priznavanja diploma iz 51 države.

Još 800 čeka na predaju, rekla je ona, a do sada je rešeno 320 zahteva od kojih su 10 odsto negativna , a preostalo su pozitivna rešenja.