SPREČENA NOVA TRAGEDIJA: Tri eksplozije u Briselu, policija uhapsila osumnjičenog (FOTO)

belgija
Beta

Tri jake eksplozije i pucnji odjeknuli su u briselskom kvartu Šarbeku tokom antiterorističke operacije u kojoj je jedna osoba uhapšena i "lakše povređena".

 

Kako prenosi BBC, racija u kojoj je učestvovalo oko 50 agenata antiterorističkih jedinica završena je posle oko sat vremena i više nema opasnosti.

Akcija je sprovedena u sklopu istrage o nedavnim terorističkim napadima u Evropi, a u protekla 24 časa je zbog povezanosti sa teroristima uhapšeno najmanje 11 osoba u Belgiji, Francuskoj i Nemačkoj.

Lokalni mediji navode da je u pitanju bila “velika operacija”, a na mestu gde su odjeknule eksplozije nalazi se veliki broj pripadnika specijalne policije, oklopnih vozila i vojnih kamiona.

Belgijski RTBF javlja da je uhapšena osoba odbijala da sarađuje sa policijom, kao i da je tokom hapšenja “zadobila lakše povrede noge”. Navodi se i da se veruje da je kod te osobe pronađen kofer ili torba sa “eksplozivnim elementima”.

“Neutralisana osoba” iz kvarta Šarbek je osma osoba uhapšena u Belgiji zbog povezanosti sa ekstremističkim ćelijama u Evropi. Šest ih je uhapšeno u racijama izvedenim širom Brisela u četvrtak, a jedna rano jutros. Ranije su dve osobe uhapšene u Nemačkoj, u Dizeldorfu i Gisenu, i jedna u Parizu.

Veruje se da je osoba uhapšena u poslednjoj raciji povezana sa planiranjem novih napada u Francuskoj, ali i sa napadima u Briselu.

Policija je ranije u tom kvartu uhapsila nekoliko osoba koje su osumnjičene da su učestvovale u nedavnim briselskim napadima.

U terorističkim napadima na aerodrom i metro u Briselu u utorak je poginulo više od 30 ljudi, a preko 300 je ranjeno. Nakon toga belgijska policija je sprovela brojne racije a mediji i ovu operaciju dovode u vezu sa nedavnim napadima.