Britance ČEKA JOŠ JEDAN REFERENDUM, ali moraće da ispune ODREĐENI USLOV EU!?

bregzit
Pixabay.com

Britanski ministar zdravlja Džeremi Hant tvrdi da bi Velika Britanija mogla da održi drugi referendum o članstvu u Evropskoj uniji ukoliko postigne dogovor s EU kojim bi dozvolila potpunu kontrolu svojih granica po pitanju migranata, navodi Rojters.

 

Rojters prenosi da je Hant ovo napisao u pismu koje je juče objavio britanski dnevni list “Dejli telegraf”.

 
Prema Hantu, britanski premijer koji bi na toj funkciji nasledio Dejvida Kamerona trebalo bi da dobije šansu da pregovara sa Briselom pre nego što Britanija preda obaveštenje o napuštanju EU u roku od dve godine, kako bi se britanskoj javnosti ponudio bilo kakav dogovor o migraciji.

Dakle, pre nego što sat počne da otkucava, trebalo bi da ispregovaramo dogovor i ponudimo ga britanskom narodu, bilo na referendumu ili putem manifesta Konzervativne partije na novim parlamentarnim izborima – naveo je Hant.

Rojters navodi da je urednik političke rubrike magazina “Spektejtor” juče na Tviteru napisao da će se Hant “vrlo verovatno” kandidovati za naslednika Kamerona na mestu premijera.

“Skaj njuz” je sinoć objavio, a Rojters preneo, da i britanski ministar za rad i penzije Stiven Kreb razmatra opciju da se kandiduje za Kameronovog naslednika na funkciji predsednika vlade Velike Britanije.

Britanska televizija je, pozivajući se na neimenovane izvore, javila da će Kreb i državni sekretar za preduzetništvo Sadžid Džavid, koji su bili za ostanak Britanije u EU, ispitati raspoloženje među poslanicima Konzervativne partije u parlamentu o njihovoj zajedničkoj kandidaturi, pri čemu bi Džavid trebalo da postane ministar finansija.