BRITANCI HTELI DA UBIJU MILOŠEVIĆA: Trebalo je da pogine U TUNELU, plan primenjen na princezu Dajanu!

Slobodan Milošević i princeza Dajana
Dnevno.rs/Kolaž

Bivši britanski obaveštajci tvrde da je MI-6 imao razrađen plan atentata na Slobodana Miloševića. Trebalo da bude uklonjen u saobraćajnoj nesreći 1993. Slično nastradala princeza Dajana.

 

Bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević bio je meta britanske obaveštajne službe. Za njegovu likvidaciju agenti MI-6 razradili su poseban plan, koji je kasnije primenjen u zaveri uklanjanja britanske princeze Dajane.

Ovo tvrdi nekadašnji pripadnik britanske obaveštajne službe Ričard Tomlinson, koji je svoja saznanja pre gotovo deceniju izneo i pred Visokim sudom pravde u Londonu. Njegove tvrdnje o scenariju ubistva princeze od Velsa identičnom planu za atentat na Miloševića posebno su dobile na značaju posle javne ispovesti penzionisanog britanskog obaveštajca Džona Hopkinsa (80), koji tvrdi da je lično učestvovao u akciji uklanjanja britanske princeze.

PET PUTA NA METI

Advokat Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policije, kaže da je Slobodan Milošević tokom svoje političke karijere pet puta bio na meti atentatora.

Albanci su planirali da ga raketnim projektilom likvidiraju u Nemačkoj, a glavni organizator bio je čovek koji je posle bio i osnivač OVK – objašnjava Nicović i navodi da su Britanci i Amerikanci želeli Miloševića uklone i na javnim mestima u Požarevcu, Novom Sadu i Nišu.

Milošević je, tvrdi Nicović, znao da mu velike sile rade o glavi i zato je godinama izbegavao izlaske u javnost. 

Prema Tomlinsonovim tvrdnjama, koje su se našle i u dokumentarnom filmu o mračnom delovanju britanskih agenata pod nazivom “Prljava igra”, Milošević je 1993. godine trebalo da bude ubijen pod velom saobraćajne nesreće. Kao mesto atentata izabran je tunel u Švajcarskoj nedaleko od Ženeve, gde je tadašnji predsednik Srbije bio učesnik međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji. Plan je bio da se izazove udes Miloševićeve limuzine tokom prolaska kroz planinu, i to paljenjem snažnih svetala ili lasera koji bi zaslepili i dezorijentisali vozača. Procenjeno je da tu postoje najveće šanse za smrtni ishod.

Očevici Dajanine smrti u pariskom tunelu svedočili su da se pre udesa pojavio snop zaslepljujuće svetlosti. To je samo jedna od jezivih sličnosti između plana atentata na Miloševića i smrti ledi Dajane – tvrdi Tomlinson.

Atentat na Miloševića je otkazan, ali je plan njegovog ubistva, kako tvrdi britanski obaveštajac, kasnije sproveden u slučaju princeze Dajane, koja je nastradala u identičnim okolnostima u Parizu.

Blizak Miloševićev saradnik i osnivač udruženja “Sloboda” Uroš Šuvaković veruje da je Zapad sigurno razrađivao planove za ubistvo predsednika Srbije. On kaže da je bilo više situacija koje su ukazivale na to da neko želi da Milošević bude uklonjen.

Slobodan Milošević bio je među najugroženijim ljudima u svetu u to vreme i izvesno je bilo više planova njegove likvidacije. Domaće obaveštajne službe, međutim, dobro su radile svoj posao. Bio je svestan da je ugrožen, ali nije se plašio ni atentata, niti svetskih zavera – navodi Šuvaković.

Informacije o pripremama za Miloševićevu likvidaciju išle su strogo poverljivim kanalima i nisu zalazile u domen realne politike. Nekadašnji šef diplomatije Živadin Jovanović ističe da on nije raspolagao informacijama da Britanci spremaju atentat na Miloševića, ali da je to u to vreme bila sasvim realna mogućnost.

Britanske obaveštajne službe služe se svim mogućim sredstvima u interesu svoje države, uključujući i likvidacije. To čine posebno onda kada mogu da ih pripišu svojim neprijateljima. Ne bi me čudilo da su Britanci spremali i atentat na Miloševića, budući da je on bio najveća prepreka njihovim ciljevima na Balkanu – navodi Jovanović.