Ruski predsednik Vladimir Putin podriva međunarodne napore za okončanje rata u Siriji bombardovanjem sirijske opozicije, a ne ID, kaže Filip Hamond.

 

Prema rečima britanskog ministra inostranih poslova, Putin to radi u pokušaju da ojača poziciju Bašara Asada, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond.

Hamond je kritikovao Putina što je neiskreno podržavao politički proces za okončanje građanskog rata, dok je istovremeno bombardovao protivnike Asada za koje se Zapad nada da bi mogli da imaju značajnu ulogu u Siriji posle odlaska sirijskog predsednika s vlasti.

U intervjuu Rojtersu, Hamond je rekao da ima osećaj da “sve što radimo Rusi podrivaju”.

AFERA KOJA JE PROTRESLA SVET: Procureli mejlovi Hilari Klinton koji otkrivaju PRAVI RAZLOG rušenja Gadafija

Rusi kažu hajde da razgovaramo i onda razgovaraju, razgovaraju i razgovaraju. Problem s Rusima je što, dok razgovaraju, oni bombarduju i podržavaju Asada“, naveo je Hamond, koji je intervjuu dao u izbegličkom kampu Zatari u Jordanu, na oko 10 kilometara južno od granice sa Sirijom.

Rusija navodi da su na meti napada njenih vazduhoplovnih snaga ekstremisti u Siriji, a ne samo Islamska država, a ruski zvaničnici ističu da se Zapad igra sa vatrom pokušavajući da svrgne Asada, navela je britanska agencija.

Rusko Ministarstvo odbrane je juče saopštilo da su protekle nedelje njene vazduhoplovne snage izvele 468 udara u Siriji i da je pogođeno više od 1.300 meta terorista.

PRIČA žene koja je 60 godina živela od KRAĐE NAKITA: Samo uzimam ONO ŠTO MI DAJU!

Pobunjenici i stanovnici, međutim, tvrde da u tim napadima ginu civili.

Hamond smatra da je zbog ruske intervencije došlo do nazadovanja u međunarodnim naporima da se pronađe političko rešenje za krizu.

Posledica te intervencije je jačanje Islamske države, istakao je Hamond.

“Rusi kažu da žele da unište Islamsku državu, ali oni je ne bombarduju, već bombarduju umerenu opoziciju”, kazao je Hamond.

Prema njegovim rečima, teško je raspoznati da li se podrška Kremlja Asadu menja, jer je Putina “teško pročitati”.

“Ono što sam naučio gledajući Putina, nekada kao ministar odbrane i sada kao šef diplomatije, jeste da je nebitno koliko gledate jer ništa ne možete da vidite – potpuno neobjašnjivo”, rekao je Hamond.loading...