Zvuči neobično, ali...

 

Britanski ministar odbrane Gevin Vilijamson izjavio je danas da će da biti pojačani vojni resursi namenjeni svemirskoj odbrani zbog “povećanje pretnje” s kojom se suočava zemlja.

Britanska vojska će preuzeti kontrolu britanskih vojnih operacija u svemiru u okviru prve “strategije svemirske odbrane”, rekao je Vilijamson i dodao da će biti povećan broj vojnika u svemirskom sektoru, kojih treba da bude više od 600 u narednih pet godina.

Treba da budemo spremni za sprečavanje i pružanje odgovora na sve veće pretnje koje se pojavljuju u svemiru, a utiču na naš svakodnevni život – dodao je britanski ministar.

Vilijamson je kao pretnje naveo smetnje koje stvaraju radiodifuzne satelitske antene stanovništva na vojne navigacione satelitske sisteme, kao i smetnje veza mobilne telefonije i interneta.

Britanski ministar je dodao da će biti preispitan doprinos evropskom satelitskom programu Galileo. Učešće nekih britanskih kompanije bilo je dovedeno u pitanje zbog istupanja zemlje iz Evropske unije (EU) (Bregzit).loading...