“Čudi me da lažne vesti u Prištini šire savetnici takozvanog ministra spoljnih poslova, ali mi je drago jer to smanjuje veliku tenziju u regionu”, rekla je Brnabić novinarima posle radnog doručka s premijerima sa Zapadnog Balkana.

Brnabić, koja u Poznanju učestvuje na Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, kazala je i da trgovina medju zemljama regiona beleži pad prvi put u poslednjih sedam godina, pošto je od 2012. konstantno rasla.

Ona je navela da je radni doručak bio “dosta iskren i otvoren”.

Brnabić je rekla da je jutros na sastanku s evropskom komesarkom za saobraćaj Violetom Bulc dogovorila da otvaranje transportne zajednice Jugoistočne Evrope bude 13. septembra u Beogradu.

“Razgovarali smo o regionalnom pristupu transportu, modernizaciji železničke mreže, autoputeva, luka, aerodroma”, rekla je srpska premijerka.

Ona je kazala da se danas s premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom dogovorila da Beograd i Skoplje potpišu sporazum o automatzovanim ekonomskim operaterima, posle čega ne bi trebalo više da bude čekanja na granici dve zemlje.

Premijeri zapadnobalkanske šestorke sastali su jutros i pre radnog doručka i zvaničnog dela Samita  ali na tom neformalnom sastanku nije učestvovala premijerka Srbije Ana Brnabić.

Kosovski premijer objavio je na svom Tviter nalogu fotografiju uz tekst “u Poznanju, u Poljskoj pre plenarne sednice Samita Zapadnog Balkana, diskusija sa premijerima iz regiona”.

Na fotografiji se pored Haradinaja koji u Poznanju predvodi delegaciju Kosova, vide premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Duško Marković, Severne Makedonije Zoran Zaev, kao i predsedsavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.loading...