BROJ MRTVIH SAMO RASTE: Nepoznat virus odneo je još žrtava

Kako da se oslobodite viška kilograma i sprečite da se oni vrate? Evo odgovora!

Pixabay

Ukupan broj zaraženih od ovog virusa porastao je na 444 u provinciji Hubej, epicentru epidemije, saopštili su zvaničnici te provincije u središtu Kine na konferenciji za novinare prenošene na televiziji.

Virus iz porodice Sarsa (teški akutni respiratorni sindrom), pojavio se prošlog meseca u gradu Vuhanu u provinciji Hubej, i proširio se u više zemalja Azije, a prvi slučaj je zabeležen i u SAD.

Hongkong je danas prijavio prvi sumnjivi slučaj kod jednog 39-ogodišnjaka koji je stigao vozom iz Vuhana, ali će se definitivno znati sutra da li se radi o tom virusu kada stignu rezultati testova.

Kineski predsednik Si Djinping rekao je u telefonskom razgovoru sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom da je Kina uvela stroge mere prevencije i kontrole, prenela je kineska agencija Sinhua. 

Kina je spremna da radi zajedno sa medjunarodnom zajednicom da efikasno odgovori na epidemiju i sačuva sanitarnu bezbednost u svetu“, obećao je Si Djinping.

Svetska zdravstvena organizacija sastaje se danas u Ženevi da utvrdi da li treba da se proglasi hitna situacija za javno zdravlje na medjunarodnom nivou.

Na konferenciji za novinare u Pekingu zamenik ministra nacionalne zdravstvene komisije Li Bin rekao je da bi virus, koji se prenosi respiratornim putem, mogao da mutira i da se širi lakše.

Stotine miliona Kineza se spremaju da putuju širom zemlje da se vide sa porodicom povodom praznika za kinesku Lunarnu Novu godinu, koji počinje u petak.

U Vuhanu vlasti su naredile obavezno nošenje maski na javnim mestima, javlja jedan kineski dnevnik. 

Kinesko ministarstvo industrije objavilo je da ulaže sve napore da poveća proizvodnju maski pošto se pojavila nestašica, javlja Sinhua.

Gotovo polovina provincija Kine je pogodjeno, uključujući velike gradove kao što su Šangaj i Peking.

Kina preduzima i druge mere predostrožnosti kao što su ventilacija i dezinfekcija na aerodromima, stanicama i tržnim centrima. Takodje mogu da se postave detektori za telesnu temperaturu na mestima gde ima puno ljudi, rekao je jedan zvaničnik.

Brojne zemlje sa direktnim i indirektnim avionskim vezama sa Vuhanom, pojačale su kontrole putnika pri dolasku, oslanjajući se na iskustvo za vreme epidemije Sarsa, izmedju 2002-2003.

Kontrole su uvedene na pet aerodroma u SAD kao i u Velikoj Britaniji i Italiji gde stižu letovi iz Vuhana.