BROJEVI I DALJE ZABRINJAVAJUĆI: Objavljeni najnoviji podaci o korona virusu u Srbiji

U Srbiji je u poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo još 16 pacijenata. Od 11.699 testiranih uzoraka, na korona virus je pozitivno 1.928. Na respiratorima se nalazi 129 osoba.

Pixabay.com/Kolaž

Direktor Klinike za infektivne bolesti KCS Goran Stevanović je, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, izrazio zabrinutost zbog porasta broja novozaraženih, nakon trenda opadanja broja novoobolelih.

– Raste potreba za hospitalnim tretmanom i ono što posebno zabrinjava je to da su sada pacijenti sa težim kliničkim slikama – rekao je Stevanović.

Upozorava da su zimski turistički centri izvor zaraze.

– Ono što nas brine su posledice na duže staze, kada govorimo o kovidu to je do nedelju dana. Primećeno je da jedan broj inficiranih ima konekcije sa slobodnim aktivnostima, zimovanjima, sportskim manifestacijama skijanja, kao i da disciplina popušta – rekao je Stevanović.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je to ministarstvo spremno da inicira dodatno popuštanje mera u ustanovama socijalne zaštite, ali da to treba da bude u skladu sa konkretnom epidemiološkom situacijom u tim ustanovama.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša kaže da se situacija sa koronom globalno smiruje, ali i dalje ima mnogo novoobolelih, a u pojedinim državama se brojke i povećavaju.

– Pažljivo posmatramo nove tipove virusa, još uvek trebamo ispratiti sve preventivne mere. Ako ne ispratimo mere, možemo očekivati sledeći talas koji može biti loš – naglasio je Ivanuša gostujući u Dnevniku RTS-a.