BROJKE U STAGNACIJI: 15 mrtvih od KORONE, a evo koliko ima novozaraženih

Najnoviji korona presek u Srbiji.

Pixabay.com/Kolaž

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 12.987 osoba, od kojih je pozitivno 2.088, dok je, nažalost 14 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima je 134 pacijenata.

Podsetimo, juče smo imali više od 2.000 zaraženih za jedan dan, odnosno tačno 2.014 od 12.830 testiranih osoba, dok je 15 preminulo.

U pregovorima smo za novu rusku vakcinu “Sputnjik lajt”, koju razvija Naučno-istraživački centar “Gamaleja”, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je, posle sastanka sa premijerom Republike Češke Andrejem Babišem, rekla da je iskustvo Srbije sa ruskom vakcinom “Sputnjiv V” odlično, kao i sa ostalim vakcinama koje naša zemlja ima.

Kao neko ko nije stručan za tu oblast ne mogu da procenjujem koja je od njih bolja, sve su dobre i podjednako efikasne. Mi smo juče dobili dodatnu dozu “Sputnjika V”, njena specifičnost jeste da su različine prva i druga vakcina, sve ljude koje znam da su se vakcinisali nisu imali nikakvih neželjenih dejstava. U pregovorima smo i oko “Sputnjik lajt” vakcine i proizvodnji ruske vakcine na našem Institutu Torlak. Nadamo se da ćemo proizvoditi vakcinu ovde – poručila je Brnabić.

Glavna razlika između “Sputnjik lajt” i “Sputnjik V” je u tome što je “lajt” jednokomponentna, odnosno daje se u jednoj dozi, za razliku od “V”, koja se daje u dve doze.

Kako je krajem januara objavljeno na Tviter nalogu “Sputnjika V”, “lajt” će da se pojavi u februaru. .

To saopštenje usledilo je nakon što je američka kompanija “Džonson i Džonson” objavila da efikasnost njihove vakcine koja se daje u jednoj dozi varira od 69 do 85 odsto.

Vakcina “Džonsona i Džonsona” je u suštini samo prva doza Sputnjika V – napisali su tvorci ruske vakcine.