BROJKE UPOZORAVAJU: Je li ovo početak drastičnog porasta novoinficiranih KORONOM?

Ističu da nas brojevi upozoravaju da smo na početku novog talasa, te da je neophodno ubrzanje vakcinacije.

Printscreen

U Srbiji je od početka epidemije registrovano ukupno 718.590 slučajeva kovida 19. Do sada je testirano ukupno 4.554.099 ljudi. Od početka pandemije, od posledica zaraze preminule su 7.083 osobe, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. Na bolničkom lečenju je 297 pacijenata, od kojih je osam na respiratoru.

Testirana 83 uzorka iz Pčinjskog okruga, 3 pozitivna

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, na kovid 19 testirana su 83 uzorka iz Pčinjskog okruga.

Od tog broja 3 su pozitivna na koronavirus. Dva pacijenta su iz Vranja i jedan iz Vladičinog Hana.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 19 pregleda, od čega sedam prvih. Uzorkovana je krv kod 15 pacijenata i sačinjena četiri RTG pluća. Urađeno je 17 antigenskih testova, dva su pozitivna na koronavirus.

U kovid bolnici ZC Vranje hospitalizovan je jedan pacijent. On je pozitivan na koronavirus, ima bronhopneumoniju i priključen je na kiseonik. Prijema i otpusta nije bilo.

U Vranju je do sada dato 75.868 doza vakcina, drugom dozom vakcinisana su 27.202 lica. Vakcinišu se i državljani Severne Makedonije, prvu dozu je primilo 11.743, a drugu 9.012.

Juče je dato 247 vakcina, od toga 228 državljanima Severne Makedonije.

Prema poslednjem preseku, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 125 osoba od testiranih 5.576 uzoraka. Od posledica zaraze preminule su tri osobe. Na respiratoru se nalazi osam pacijenata.

Stručnjaci upozoravaju da na to što ponovo imamo trocifren broj zaraženih utiče nizak stepen vakcinacije od kovida, a najveći trenutni problem je mala vakcinisanost među mladima.

Apeluju na građane da se vakcinišu kako bismo bili spremni za brzo širenje delta soja virusa, koji je nedavno registrovan u Srbiji.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon je poručio da nema vremena za premišljanje i da bi hitno trebalo početi obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i rizičnih grupa stanovnika.

Upozorio je da za tri nedelje brojevi novozaraženih mogu postati četvorocifreni u jednom danu i da će bolnice verovatno početi da se pune već za sedam dana.