BRUKA! Napravili SVADBU u kući kralja Petra

Kuća Kralja Petra
Wikipedia/Srđan Popović

Od spomenika kulture do mesta za organizovanje svadbi u Beogradu je izgleda mali korak. U ovo su mogli da se uvere svi koji su u nedelju popodne prošetali do Senjaka i kuće kralja Petra Karađorđevića. Objektom koji je pod zaštitom države odjekivali su narodnjaci, a povod je bila - svadba!

 

Predsednica opštine Savski venac Irena Vujović najavila je da će protiv organizatora svadbenog veselja u Kući kralja Petra biti podneta tužba pred nadležnim sudom zbog degradacije spomeničkih svojstava kulturnog dobra. Naime, prekršen je ugovor o organizaciji događaja, koji je u maju ove godine potpisan između Dečjeg kulturnog centra “Majdan” i Studija za grafički dizajn “Medija špajz” . 

– Kuća kralja Petra je spomenik kulture i nije namenjena za organizaciju svadbenih proslava. U njoj se dešavaju raznovrsne manifestacije iz oblasti kulture, koje čuvaju dostojanstvo ovog zdanja i sećanje na njegovo mesto u istoriji. Nećemo dozvoliti da bilo ko na ovaj način urušava ugled Kuće kralja Petra – istakla je Irena Vujović.

Predmet ugovora  koji je sklopnjen između  DKC “Majdan”, koji je u trenutku potpisivanja zastupao bivši direktor ove ustanove Ivan Jugović i Studija za grafički dizajn “Medija špajz“, čiji je zastupnik Vladimir Popović, odnosio se na iznajmljivanje prostorija za organizovanje prezentacije i koktela  28. avgusta 2016. godine u ustanovi kulture Kuća kralja Petra, kojom u ime osnivača – Opštine Savski venac, upravlja DKC “Majdan”.  

Umesto toga, u prostorijama ustanove kulture organizovano je svadbeno veselje, čime je automatski prekršena prva odredba, kojom je definisan predmet ugovora.

Takođe, organizator se ugovorom pravno obavezao da će se ponašati u skladu sa pravilnikom Kuće kralja Petra, te da neće remetiti javni red i mir, niti preduzimati druge radnje koje mogu štetiti istorijskoj ulozi, ugledu i dignitetu Kuće kralja Petra. 

– S obzirom na to da su prekršene ključne odredbe ugovora o organizaciji događaja, organizator će za to snositi posledice, tačnije protiv njega će biti podneta tužba pred nadležnim sudom za učinjenu štetu. Takođe, pravobranilaštvo GO Savski venac će podneti krivičnu prijavu protiv svih odgovornih lica. Najoštrije osuđujem ovakvu zloupotrebu ustanova kulture i kršenje ugovora – zaključila je Vujovićeva.loading...