BRZA PRUGA OD BEOGRADA DO NOVOG SADA: 36 polazaka dnevno, evo KOLIKO ĆE KOŠTATI KARTA u promo periodu

Deonica pruge Beograd-Novi Sad, u okviru međunarodne pruge Beograd-Budimpešta, biće danas puštena u saobraćaj. Otvaranju pruge će prisustvovati predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Dan kasnije i prvi putnici voziće se najsavremenijim vozovima u regionu.

Printscreen RTS

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Beograd-Budimpešta počeli su 2017. godine – 138 godina od puštanja prve pruge u Srbiji i gotovo pola veka od puštanja pruge Beograd-Bar.

Izgradnja železnice za velike brzine predstavlja najveći investicioni i infrastrukturni projekat u ovom delu Evrope.

Kada zajendički projekat Srbije, Mađarske i Kine bude završen, od Beograda do Budimpešte putovaće se za manje od tri sata.

Izgradnja 75 kilometara pruge finansirana je iz ruskog i kineskog kredita, a vrednost radova je 915 miliona dolara. Najzahtevniji deo na deonici od Stare Pazove do Novog Sada bila je izgradnja tunela i vijdaukta Čortanovci sa 103 noseća stuba.

Na celoj deonici izgrađeno je 120 novih objekata, podvožnjaka, nadvožnjaka i železničkih stanica, od kojih su neke renovirane, a neke novoizgrađene.

Od 20. marta počinje komercijalna upotreba brze pruge na kojoj će saobraćati i srpski “Sokolovi” – “Štadlerovi” vozovi “kiš 200”.

“Mašinovođa sam 28 godina i u svom radnom veku nikada nismo imali bolji vozni park. Ovo je savršenstvo sad. Nove vozove nema niko u okruženju. Ovo je top, radimo po novom ETSC sistemu”, kaže mašinovođa Zoran Đurđević.

Dnevno 36 polazaka, u promotivnom periodu cena karte 300 dinara

Na relaciji Beograd-Novi Sad-Beograd planirano je ukupno 36 polazaka dnevno.

Po pet polazaka imaće “intercity” voz koji će stajati samo na stanici Novi Beorgad. Putovanje traje 36 minuta.

Po četiri polaska imaće “ekspresregio” voz, na kome isto saobraća “Soko”, stajaće na sedam stanica, a vožnja će trajati u proseku 48 minuta.

Štadlerove elektromotorne garniture, koje su na srpskim prugama od pre nekoliko godina, imaće po devet polazaka na “regio” liniji, stajaće na 11 stanica, a putovaće se prosečno 57 minuta.

Sve je spremno za početak putovanja. U promotivnom periodu cena karte biće 300 dinara za polaske od Beograda do Novog Sada, dok deca do sedam godina ne plaćaju kartu.

Od nedelje, putnici će moći od Beograda do Novog Sada da osete prednosti brzih pruga, a sudeći prema najavama, ovako će se od 2025. godine putovati i do Budimpešte i drugih evropskih gradova.