BRZA PRUGA: U 2021. godini za POLA SATA VOZOM od Beograda do Novog Sada

Izgradnja brze pruge najveći i najvredniji infrastrukturni projekat u jugoistočnoj Evropi, čija je ukupna vrednost na teritoriji Srbije i Madjarske oko četiri milijarde evra, od čega oko dve milijarde evra na teritoriji Srbije.

BETAPHOTO/MSGI SRBIJE/MILETA MIRCETIC/MO

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da će radovi na dve deonice brze pruge od Beograda do Novog Sada biti završeni do jeseni 2021. godine i da će se tada izmedju ova grada vozom putovati 30 minuta, sopštio je njen kabinet.

Mihajlović je, kako se navodi, obilazeći radove na izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta, na deonici Beograd centar – Stara Pazova, rekla da je izgradnja brze pruge najveći i najvredniji infrastrukturni projekat u jugoistočnoj Evropi, čija je ukupna vrednost na teritoriji Srbije i Madjarske oko četiri milijarde evra, od čega oko dve milijarde evra na teritoriji Srbije.

“Ova pruga je važna ne samo zbog toga što će se od Beograda do Novog Sada vozom stizati za pola sata, nego i zato što se ovim projektom Srbija uključila u globalnu kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedan put”, kao jedna od prvih zemalja koja je sa Kinom potpisala memorandum u vezi s ovim projektom”, rekla je Mihajlović.

BETAPHOTO/MSGI SRBIJE/MILETA MIRCETIC/MO

Istakla je da je na prvom delu deonice Beograd centar – Stara Pazova, od stanice Beograd centar do Zemuna izvedeno oko 40 odsto radova, a da će se od decembra raditi na svim delovima trase istovremeno.

“Hvala kineskim i srpskim železnicama što se radovi izvode 24 sata dnevno da bi se poštovali rokovi, a posebno je važno što će svi radovi biti izvedeni po evropskim standardima, što proverava notifikaciono telo”, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je naglasila da se radovi na deonici od Stare Pazove do Novog Sada odvijaju u ugovorenim rokovima, a da su za deonicu od Novog Sada do Subotice potpisani komercijalni i finansijski ugovor i da se početak radova može očekivati u februaru ili martu 2020. godine.

“Čitava brza pruga na teritoriji Srbije trebalo bi da bude završena 2022. ili 2023. godine, a približno u isto vreme trebalo bi da budu završeni i radovi na teritoriji Madjarske”, kazala je ona i dodala da će do kraja 2021. godine biti završena i nova autobuska stanica na Novom Beogradu.

Vršilac dužnosti generalnog direktora “Infrastrukture železnice Srbije” Miroljub Jeftić rekao je da se radovi izvode na više lokacija na ovoj deonici, da je uradjena sertifikacija svih materijala koji će se koristiti za izgradnju pruge i da se posebna pažnja posvećuje bezbednosti saobraćaja, gde se koriste najmoderniji tehnički sistemi.

Generalni direktor kompanije “Čajna rejlvej internešenel” Sjaojong Hu rekao je da se nabavka opreme i materijala radi tako da će biti zadovoljeni svi zahtevi u pogledu kvaliteta i interoperabilnosti.

Pruga Beograd centar – Stara Pazova duga je 34,5 kilometara i deo je projekta izgradnje pruge za velike brzine do 200 kilometara na sat, izmedju Beograda i Budimpešte.

Izvodjač radova je kineski konzorcijum “Čajna rejlvej internešenel” i “Čajna komjunikejšens konstrakšen kompani”, a vrednost ugovora za ovu deonicu pruge iznosi 350,1 milion dolara.