NULTA TOLERANCIJA ZA BAHATE VOZAČE: Parking servis uvodi OŠTRIJA PRAVILA, pauk NE ČEKA NI MINUT!

parking
pixabay.com

Samo minut biće dovoljan, prema novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, da vam pauk odnese vozilo, ukoliko ste se nepropisno parkirali, otkriva "Alo!".

 

Ova izmena, kako kažu u “Parking servisu” umnogome će olakšati rad ovog preduzeća i doprineti bržem radu u hitnim slučajevima.

Mnogo se proteklih dana pričalo o brojnim promenama ZOBS-a. Za mnoge prekršaje, podsetimo, povećana je visina kazne, smanjena je dozvoljena količina alkohola, predviđena je stroža kontrola na tehničkim pregledima…

Međutim, potpuno je van fokusa javnosti ostala izmena člana 296 Zakona, po kojoj je vreme za koje nepropisno parkirano vozilo može biti uklonjeno skraćeno sa tri na jedan minut.

 

Kada je u prethodnim verzijama Zakon, rok u kojem vozilo može biti uklonjeno bio tri minuta, a u nekom ranijem periodu čak 15, imali smo veoma neprijatne situacije u kojima hitni pacijenti zbog bahatih vozača nisu na vreme mogli da stignu u zdravstvene ustanove, a vatrogasne ekipe nisu na vreme mogle da počnu s gašenjem požara. Tako se pre samo nekoliko godina trudnica porodila u kolima Hitne pomoći, tik ispred zgrade Urgentnog centra, jer vozilo, nažalost, nije moglo da je preveze do porodilišta zbog nepropisno parkiranih automobila na samom ulazu u Klinički centar. To su situacije u kojima su, zbog dužih rokova čekanja vozača, naše ekipe sa policijom bile nemoćne na terenu, jer se vreme predviđeno za uklanjanje nepropisno parkiranih automobila moralo ispoštovati – objašnjavaju iz “Parking servisa”.

Sličan primer, dodaju u ovom preduzeću, dogodio se i nedavnou Kosovskoj ulici, kada

 Šta kaže Zakon

U članu 296 Zakona o bezbednosti saobraćaja između ostalog se navodi: ukoliko ovlašćeno lice iz člana 278. st. 3. i 4. ovog zakona u kontroli saobraćaja zatekne vozilo parkirano ili zaustavljeno suprotno odredbama ovog zakona, narediće vozaču, ukoliko je prisutan, da odmah ukloni vozilo, pod pretnjom prinudnog izvršenja. Ukoliko vozač nije prisutan u slučaju iz stava 1. ovog člana, ovlašćeno lice iz člana 278. st. 3. i 4. ovog zakona će doneti rešenje u pisanoj formi kojim će naložiti uklanjanje vozila u roku koji ne može biti kraći od jednog minuta.

je vatra zahvatila više stanova, a vatrogasna

kola nisu mogla da priđu zgradi zbog čega gašenje vatre potrajalo duže.

Prilikom ovakvog vida intervencija, bitno je u što kraćem roku obezbediti slobodan i nesmetan protok saobraćaja. U slučajevima kada nepropisno parkirana vozila blokiraju normalno odvijanje saobraćaja, svaki minut je važan, pa je samim tim i ova izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima još jedan korak ka uvođenju komunalnog reda u ovoj oblasti – smatraju u “Parking servisu”. 

Da je skraćenje minimalnog roka za uklanjanje nepropisno parkiranog vozila dobra odluka, smatra i dr Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta.

Ako neko ostavi vozilo i tako ugrozi sve druge, vozilo mu treba odneti iste sekunde i tu nema dileme. S druge strane, mislim da bi sistem trebalo urediti tako da se ne odnose ona vozila koja jesu nepropisno parkirana, ali ne ugrožavaju ostale vozače ili pešake. Smatram da u takvim slučajevima treba pisati samo novčanu kaznu – smatra profesor Vujanić.loading...