BUBICA LJUBILICA: Ovaj naizgled simpatičan insekt MOŽE LAKO DA VAS UBIJE!

Tropska stenica
Wikipedia

Deluje bezopasno, ali ako ugledate ovu bubu, bežite glavom bez obzira.

 

Dok, na primer, pauci izgledaju dovoljno zastrašujuće da ih se klonimo, neki insekti ne deluju nimalo opasno na prvi pogled – dok nas ne ujedu. Takav je slučaj sa Tritominejama – koje su poznate i kao “bube koje ljube” i tropske stenice.

Nisu preterano lepe (a koje bube pa jesu?), ali svakako ne izgledaju preterano opasno. Ipak, one prenose smrtonosnu bolest koja se često ne otkrije pre nego što postane prekasno.

Tritomineje žive u Americi, Aziji, Africi i Australiji. Vole pileće supe i kućice za pse, ali žive i ispod tremova, kamenja, pa čak i cementa.

 

Entomolozima su posebno zanimljive jer, od izleganja iz jaja, prolaze kroz pet stupnjeva razvoja dok ne postanu odrasle jedinke. Hrane se krvlju životinja i ljudi, pa ih zato u nekim krajevima sveta zovu i vampir bubama.

Pre nego što isisaju krv, one najpre ispuste izmet na kožu, pa potom ujedu. Takav ujed prenosi parazita koji se zove Tripanosoma Cruzi i izaziva tropsku Šagasovu bolest (ili američku tripanozomijazu). Nažalost., oboleli uglavnom nisu svesni da su zaraženi, sve dok ne postane prekasno za lečenje, jer se inicijalni simptomi mogu pomešati sa običnim gripom.loading...