“BUDITE KREATIVNI”: Evo kako američki ambasodor doživljava PODELU KOSOVA!

Priština
Wikipedia/Hogne

Sjedinjene Američke Države ne podržavaju razmenu teritorija, ali su pozvale Kosovo i Srbiju da budu "kreativne u pronalasku rešenja". U izjavi za Radio slobodna Evropa (RSE), ambasada SAD u Prištini pozvala je Kosovo i Srbiju da u sklopu briselskog dijaloga ubrzaju napore u normalizaciji odnosa.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare s američkim senatorom Ronom Džonsonom u nedelju uveče u Beogradu kazao da je zamolio SAD da pomognu i zamole kosovske Albance da “budu spremni na fleksibilna rešenja koja će omogućiti kompromis”.

Na pitanje RSE-a da li SAD podržavaju kompromise Kosova sa Srbijom i u kojoj meri, američka ambasada je odgovorila da su Sjedinjene Države “spremne da slušaju, pomognu, i budu kreativne u pružanju podrške naporima da se postigne sveobuhvatan sporazum, što je jedini način da se omogući prozapadna budućnost za Kosovo i Srbiju”.

– Ne podržavamo razmenu teritorija ili uspostavljanje presedana koji mogu da prouzrokuju više problema nego rešenja, ali sve strane trebaju da budu kreativne u pronalasku rešenja – dodaje se u odgovoru američke ambasade u Prištini.

Ron Džonson će se posle Beograda danas u Prištini sastati s predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem. loading...