Budite na oprezu! Lekari poručuju – PREVELIKO OPUŠTANJE JE RIZIK za sve nas!

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", kaže za RTS da, iako se krenulo sa merama popuštanja, opreznost treba da ostane. Direktor KBC Zemun Dragoš Stojanović navodi da je u toj ustanovi, koja radi kao kovid-bolnica, broj pacijenata prvi put pao ispod 300.

Printscreen Rts

Verica Jovanović, koja je i član zdravstvenog štaba za borbu protiv koronavirusa, rekla je u specijalnom izdanju emisije Upitnik da se sasvim sigurno u Srbiji registruju lakši klinički slučajevi i da virus slabi.

Jovanovićeva dodaje da su naredne dve nedelje veoma značajne, a pogotovo sledeća.

Sada je, kako je navela, 7,4 pozitivnih na koronavirus od ukupno testiranih, što je znatno manje nego ranije.

Direktorka “Batuta” poručuje da, iako se krenulo sa merama popuštanja kako je struka preporučila, opreznost treba da ostane.

Jovanovićeva kaže da i dalje treba imati na umu socijalnu distancu, kao i ličnu zaštitu.

“Preveliko opuštanje nije dobar način i može da predstavlja rizik za sve nas”, upozorila je direktorka “Batuta”.

Stojanović: U KBC Zemun prvi put manje od 300 pacijenata

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun Dragoš Stojanović ističe da je u toj ustanovi, koja radi kao kovid-bolnica, broj pacijenata prvi put pao ispod 300 i iznosi 295. Dodaje da sada više dolaze lakši pacijenti – najmlađi ima 21, a najstariji 87.

U toj bolnici su do jutros preminule 22 osobe, navodi Stojanović i napominje da u zemunsku bolnicu stižu i teže oboleleli pacijenti iz drugih gradova.

Istakao je slogu i motivaciju zdravstvenog osoblja, i napomenuo da, od oko 30 radnika KBC Zemun koji su pozitivni, nijedan nije teško bolestan.

“Upozorenje SZO ne treba da nas brine”

Komentarišući upozorenje direktora Svetske zdravstvene organizacije Tedrosa Gebrejesusa da što se tiče pandemije najgore tek sledi, Stojanović smatra da to ne bi trebalo da bude zabrinjavajuće za nas.

Objašnjava da se tu radi o globalnom pristupu, za celu planetu.

“Što se nas tiče, mislim da smo postigli maksimum, i pitanje je samo koliko će on trajati, ali čini mi se da polako pada”, istakao je Stojanović.

Tri faze u telefonskom razgovoru sa pacijentima

Direktorka klinike “Laza Lazarević” Ivana Stašević Karličić rekla je za RTS da su anksiozonost, premor, pad koncentracije, depresivni simptomi sve ono što je očekivano.

Podseća da od 16. marta radi bespatan servis 0800 309 309 u klinici, i na toj liniji pruža se psiho-socijalna podrška. “Statistike će biti gotove kada se preiod završi. Napravili smo plan i za ubuduće”, rekla je ona.

Govoreći o tome na šta se građani žale, doktorka kaže da su tri faze kroz koje su prošli u razgovoru sa korisnicima linije.

Prva faza su uopštena pitanja o kovidu, kako se prenosi – i to je prva tačka u redukciji straha, upoznavanje korisnika linije sa opasnošću.

U drugoj fazi javlja se poremećaj spavanja, anksioznost i zloupotreba psihoaktivnih supstanci, odnosno povišena upotreba cigareta, alkohola.

“U trećoj fazi imamo neke ljude koji su prethodno imali kontakte sa zdravstvenom službom i imamo korekciju terapije, sagledavanje nove simptomatologije u smislu pogoršanja”, rekla je ona.

Dodaje i da su u zakonskoj obavezi da prijavljuju nasilje u porodici, ali od kada traje epidemija nisu imali povećan broj slučajeva.