BUDITE NA OPREZU! Srbijom haraju LAŽNI policajci – evo kako da prepoznate PRAVU značku

Lažni policajci su preplavili Srbiju! Za samo nekoliko dana u u dve pljačke i razbojništava pojavili su se kriminalci preobučeni u policajce. Ne samo da su im dostupne uniforme, to je i razumljivo, buvljaci su prepuni starih policijskih uniformi, ko će pred argumentom uperenog pištolja da razgleda da li je uniforma nova ili stara iznošena, ali ono što zabrinjava je pojava policijskih znački u rukama kriminalaca.

policija
Pixabay.com

Poseban razlog za uzbunu je činjenica što je policija, posle pucnjave u Kumodraškoj ulici u Beogradu, kod privedene osobe pronašla policijsku značku nalik pravoj, koja je pripadala jednom od policijskih sindikata.

Značka sindikata bila je nalik pravoj policijskoj pa je logično pitanje ko poseduje ovakve značke, otkuda one ljudima koji nemaju nikakve veze sa policijom, a još manje da su aktivni ili penzionisani pripadnici MUP-a i članovi sindikata organizacije u kojoj su zaposleni.

Prema nekim procenama tvrdi se da značku nekog policijskog sindikata u Srbiji ima oko 10.000 ljudi. List Politika primećuje da problem što te značke zaista liče na one prave policijske, doduše na prvi pogled.  Razlika je u nijansama koje obični građani ne mogu razlikovati i ne razlikuju.  Naravno, pravi policajci odmah znaju šta je falsifikat, ali građani, pogotovo oni koji nikada nisu imali posla sa policijom, laka su meta prevaranata. Lažne značke se koriste, kako za najteža krivična dela, tako i za banalne svakodnevne situacije. Zašto bi čekao u redu ako možeš da pokažeš značku nekom službeniku, smisliš priču o hitnosti i završiš posao za tili čas. Neće radnik na šalteru mnogo zagledati.

MUP Srbije

Nova.rs o ovoj temi razgovarala je sa bivšim obaveštajcem koji je upućen u ovu problematiku i koji se bavio i operativnim radom prema osobama koje su imale takve značke.

On tvrdi da u Srbiji u okviru MUP funkcioniše oko 40 sindikata. Priča o masovnoj zloupotrebi je novijeg datuma, mada je tokom policijske akcije “Sablja” posle ubistva premijera Đinđića otkriveno da su neki pripadnici zemunskog klana nosili značke nalik policijskim, a dobijene su od jednog sindikata, pa su zato i mnogi mislili da su u pitanju prave.

Hapšenje zbog prodaje lažnih policijskih znački

U aprilu mesecu ove godine u akciji policije uhapšen je policajac i njegov prijatelj koji su imali svoju radionicu u kojoj su pravili lažne policijske značke.

Oni su uhapšeni tokom ugovorene prodaje.