BUDITE SPREMNI: Stiže novi talas gripa

grip
pixabay.com

Za nedelju dana, od 2. do 8. januara, u Srbiji je, prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" zvanično registrovano 26.275 obolelih od gripa! Prema toj računici premašena je cifra od pola miliona obolelih od početka sezone, jer su dosad zvanično evidentirane 96.734 gripozne osobe.

 

U epidemijama sezonskog gripa bude zaraženo između pet i 15 odsto stanovništva, što je za Srbiju sa 7,2 miliona stanovnika od 360.000 do 1.080.000 zaraženih, a sad smo negde na polovini epidemije, prenose “Novosti”.

Broj zaraženih od početka sezone je veći nego prošle godine, a na teritoriji Vojvodine prijavljeno je pet smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa.

Ako se obistine procene epidemiologa, čeka nas novi nalet virusa, jer je tokom praznika njegovo širenje, ipak, usporeno, s obzirom na to da se nije radilo, niti išlo u školu.

Iako se maksimum obolevanja od gripa u Srbiji uglavnom registruje u februaru i martu, ove sezone je grip poranio, pa bi virus mogao i duže da “trese” nego obično. U cirkulaciji su dva virusa gripa A(H3) i influenca tip B, ali je virus A mnogo češći. To potvrđuju i testovi u Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, koji se rade na brisevima obolelih. Grip se u Srbiji i geografski prilično raširio i dosad je potvrđen u 19 od ukupno 29 regiona.

Doktori upozoravaju da su simptomi gripa ove sezone izraženiji nego obično, da se pacijenti uglavnom žale da se osećaju “kao da ih je voz pregazio”.

Broj Beograđana obolelih od akutnih respiratornih infekcija u prošloj nedelji je prepolovljen, dok je sa simptomima gripa tri odsto više pacijenata.

Za razliku od poslednje nedelje decembra kada su na udaru bila deca, u prvoj sedmici nove gdine, u čekaonicama je bilo najviše pacijenata uzrasta od 20 do 64 godine.