BUDUĆI PREMIJER KOSOVA TVRDI: “U sledećoj Vladi bar jedan srpski ministar, ali ne mora da bude iz Srpske liste”

Lider Pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Kosova Albin Kurti izjavio je da će imati bar jednog srpskog ministra u sledećoj kosovskoj Vladi, ali da on ne mora da bude iz Srpske liste.

Isa Mustafa
Beta

“Napravićemo dogovor sa Demokratskim savezom Kosova i gledati ko drugi može da nam se pridruži. Mi ćemo poštovati Ustav, ali nije nam potrebna koalicija sa Srpskom listom. Potrebno je da imamo bar jednog srpskog ministra”, rekao je Kurti za tv Prva tokom obilaska Sajma poljoprivrede u Prištini.

Na pitanje da li će ukinuti takse na robu iz centralne Srbije i nastaviti dijalog, Kurti je rekao da će taksu zameniti principom reciprociteta.

“Dijalog ćemo voditi po jasnim principima, ali tek nakon razmatranja 33 dogovora iz Brisela tokom šest godina od 2011. do 2017. godine, kada vidimo šta je bilo implementirano i kakav je bio uticaj na život ljudi na Kosovu”, rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da je važno da postoji dijalog sa Briselom o dijalogu sa Beogradom, jer dijalog treba da bude dobro pripremljen.

“Nemamo mogućnost da iz dijaloga koji propadne odemo ka još jednom koji će da propadne”, rekao je Kurti.