BUKA SA ČUVENOG MOSTA ZAVRŠILA U PESMI: Poslušajte duet gitariste i Golden Gejta (VIDEO)

Čuveni Golden gejt, most u San Francisku u poslednje vreme izluđuje komšiluk. Zvukovi koji nerviraju stanovnike San Franciska, međutim, muzika su za uši multiinstrumentaliste Nejta Mersera.

screenshot/youtube.com/Nate Mercereau

Nejt Mersero, gitarista i tekstopisac, objavio je četiri instrumentalna dueta u kojima se čuje most, preciznije čuju se zvuci koje oko građevine stvara vetar, piše Gardijan.

Već više od godinu dana most Golden gejt, jedan od simbola američkog grada San Franciska, tokom vetrovitih dana ispušta nežno brujanje koje kao da ne pripada ovom svetu. Oni koji žive u blizini razdražuje i ljuti ova “buka”, ali ima i onih koji kažu da su očarani zvukom.

Naravno, nebrojeno mnogo šala razmenili su svi oni koji su “uživali u svirci” mosta ili makar čuli za nju.

Sada je neobična buka, koja je opisana kao melodija koja dopire sa škripavog kazua ili sablasno pevušenje, inspirisala jednog muzičara za čitav album.

Ove nedelje gitarista iz Los Anđelesa Nejt Mersero objavio je seriju dueta koji koriste “zvukove mosta”.

Mersero, koji je i tekstopisac, producent i multiinstrumentalista, udružio se sa ton-majstorom Zakom Parkesom kako bi snimio četiri numere, slažujući zvuke koje most pušta po jakom vetru uz melodije izvedene na specijalnoj električnoj gitari.

Projekat pod nazivom Duets, Golden Gate, sadrži video-snimak improvizacije koju Mersero izvodi dok mu vetar duva u lice, pored mosta koji bruji u pozadini.

Inženjeri su utvrdili da “pesma mosta” dolazi od vetra koji udara u novopostavljeni set metalnih šipki u okviru ograde na zapadnoj strani građevine.

Mersero je rekao da je bio nadahnut nakon što je pročitao priču o brujanju mosta u štampi.

– Video sam tekst u listu San Francisko kronikl u kojem su navodili da ‘brujanje izluđuje ljude’, kao i da tim inženjera radi na tome da ‘ućutka’ Golden gejt – objasnio je Mersero.

Kada je čuo snimak tonova koji su dopirali s mosta, kako kaže, znao je da postoji potencijal da se ovi zvukovi preoblikuju u nešto jedinstveno i lepo i onda je to sproveo u delo.