Moderni bulevar sa šarmom prošlosti: Sve tajne NAJDUŽE ULICE U BEOGRADU

Bulevar kralja Aleksandra
google.rs/maps/printscreen

Ukoliko bi vam neko danas rekao "Hajde da prošetamo Fišekdžijskom čaršijom" ili "Čekaj me u Markovoj ulici" da li biste znali gde zapravo treba da dođete?

Najprometnija, najduža i najstarija ulica Beograda – Bulevar kralja Aleksandra. Nekada vam se učini da joj nema kraja. Dužinom od sedam i po kilometara spaja Konjarnik, Zvezdaru, Vračar i sam centar Beograda. Ulica se prostire od Trga Nikole Pašića do Smederevskog puta.

Ali, osim ovih osnovnih podataka, ova popularna ulica ima svoju istoriju o kojoj bi moglo da se piše i raspravlja danima… za početak, i sam naziv je menjala više nego što bi prosečan Beograđanin mogao i da pretpostavi! 

Ukoliko bi vam neko danas rekao “Hajde da prošetamo Fišekdžijskom čaršijom” ili “Čekaj me u Bulevaru revolucije”, da li bi ste znali da je zapravo reč o Bulevaru kralja Aleksandra?

Ali, to je tek kraj priče…

Od Fišeklije do Bulevara kralja Aleksandra

 

Bista Aleksandra Obrenovića u Bulevaru koji nosi njegovo ime, Foto: Wikipedia/Mihailo Grbić

Na mestu današnjeg bulevara za vreme Rimljana se prostirala Vojna ulica (Via Militaris), kasnije nazvana Carigradski drum. Taj potez je predstavljao najvažniji putni pravac Balkana, spajajući Beograd (tada Singidunum) i Istanbul (tada Carigrad). Ako iz Beograda danas krenete ovim putem nakon nekih 45 kilometara stići ćete do Smedereva, pa se drum ponekad naziva i Smederevski.

Pretečom današnjeg Bulevara smatra se ulica Fišeklija, koja je nastala sredinom XIX veka. Tačnije, 1834. godine ulica dobija ime Fišeklija, po drvenim dućanima u kojima se prodavao barut u fišecima.

Deo od Terazija do današnje ulice Dragoslava Jovanovića od 1872. do 1896. nosio je naziv Markova ulica, a isti prostor se pre toga zvao Sokače kod Zlatnog topa po istoimenoj kafani koja je tu nekada postojala. 

  

Krajem 19. veka današnji Bulevar postaje Ulica kralja Aleksandra Obrenovića, nazvana po kralju Aleksandru I Obrenoviću, poslednjem vladaru iz dinastije Obrenovića. Ovaj srpski vladar rođen je 1876. kao prvi sin kneza Milana i knjeginje Natalije. Na srpskom prestolu nalazio se 1889. do 1903. kada je zajedno sa suprugom Dragom Mašin ubijen u Starom dvoru.

Rešite TEST i otkrijte: Na kog VLADARA IZ DINASTIJE OBRENOVIĆ najviše ličite?

Posle Drugog svetskog rata ova ulica je nakratko nazvana Bulevar oslobođenja, a potom Bulevar revolucije (sećate se filma?). Krajem 20. veka dobila je novi/stari naziv Bulevar kralja Aleksandra.

Danas je najduža beogradska ulica, koja se proteže od Trga Nikole Pašića do odvajanja za Veliki Mokri Lug. Najveći deo ove ulice prostire se na teritoriji Opštine Zvezdara.

Iako većina ljudi danas misli da je ulica naziv dobila po kralju Aleksandru Karađorđeviću reč je zapravo o njegovom imenjaku uz “suparničke” dinastije. Zvuči neverovatno, ali kralj Aleksandar Karađorđević nema ulicu u srpskoj prestonicu.

ZNAMENITOSTI ULICE: Šta sve “krasi” Bulevar kralja Aleksandra?

 

Prometna ulica bogata je raznim buticima, kafićima, restoranima… Ulični prodavci takođe daju poseban duh bulevaru. Ali, nije ova ulica samo po tome posebna.

Gužva je uvek – i ako se zadesite u ovoj ulici, stanite na momenat i posmatrajte ljude. Svi žure i svako ima svoju priču. Autobusi, tramvaji, automobili – jednostavno to je ulica koja “živi”.

Šetajući bulevarom možete videti mnoge znamenitosti, a najznačajnije su stambeni objekat sa početka XX veka, građen u duhu akademizma, koji se nalazi na ivici Tašmajdanskog parka, kao i kolektivna stambena zgrada iz 1930. godine, modernističkog stila, podignuta po planu arhitekte Aleksandra Jankovića. Bulevaru pripada i Crkva Svetog Marka, zgrada Pravnog fakulteta, objekat Seizmološkog zavoda, na njemu se nalazi hotel “Metropol”…

Jedan od najlepših parkova u Beogradu, Tašmajdanski park prostire se uz sam bulevar Kralja Aleksandra.