BURA OKO CRKVE NA RUMIJI: Vlast ih optužuje za nelegalnu gradnju, a SPC ima spreman odgovor

Urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma je obišla limenu crkvu na Rumiji i konstatovala da radovi koji izvodi Srpska pravoslavna nisu u skladu sa zakonom, saopšteno je iz danas Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

printscreen/youtube.com/lobodan Stefanovic

– Zapisnik je dostavljen stranci na izjašnjenje, a nakon okončanja postupka – preduzeće se zakonom predviđene mere – navodi se u saopštenju. Nije precizirano koje su mere predviđene.

Prethodno je Ministarstvo kulture saopštilo da ništa ne znaju o radovima i naložilo nadležnim inspekcijama da izađu na teren i preduzmu sve potrebne, zakonom propisane mere.

Pojedini crnogorski mediji objavili su juče da Srpska pravoslavna crkva (SPC) nelegalno betonira limenu crkvu na Rumiji, dok je Mitropolija crnogorsko-primorska SPC saopštila je da se ovih dana na planini Rumija ne radi ništa novo i ništa u tajnosti.

Postavljanje crkve na Rumiji pre 13 godina izazvalo je oštre reakcije javnosti jer je bila tradicija vernika tri konfesije – pravoslavaca, muslimana i katolika – da jednom godišnje iznose krst svetog Vladimira, zaštitnika Bara, na Rumiju. Sa druge strane, mitropolit Amfilohije tvrdi da je limena crkva na Rumiji postavljena tamo gde je nekad bila crkva koju su Osmanlije srušile 1571. 

Limena crkva je tada na vrh Rumije postavljana helikopterima Vojske Srbije i Crne Gore. Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine je nakon toga donelo rešenje o njenom uklanjanju, jer je bespravno postavljena. To rešenje, međutim, do danas nije izvršeno.