BURAN DAN U PARIZU: Privedeni demostranti koji su danas pravili haos na Jelisejskim poljima

U Parizu se večeras smirila situacija nakon što su se demonstranti, koji tvrde da pripadaju pokretu "Žuti prsluci" kao i razni izgrednici, danas posle podne sukobili sa policijom u Parizu na kraju vojne parade održane povodom nacionalnog praznika, Dana pada Bastilje, prenela je agencija Frans pres.

beta

Nekoliko desetina ljudi pokušalo je posle parade da postavi barikade u aveniji Jelisejskih polja. Policija je reagovala bacanjem suzavca.

Ponovo je uspostavljen red – izjavio je načelnik pariske policijske prefekture Didije Lalman nakon što je obišao aveniju.

Ukupno 175 osoba je privedeno na marginama vojne parade kod Jelisejskih polja, gde su pripadnici “Žutih prsluka” pozvali na okupljanje.

Medju privedenima se nalaze lideri gradjanskog pokreta Erik Drue, Žerom Rodrigez i Nikol Maksim, navela je pariska prefektura.

Na početku je vladala odredjena konfuzija, pošto pristalice pokreta “Žuti prsluci” nisu nosile prepoznatljive fluorescentno žute prsluke, dok su neki bili u crnom sa marama preko lica ili kapuljačama preko glave.

Čuvena pariska kafana “Le Fuke” koja je bila oštećena za vreme nereda 16. marta i tek ponovo otvorena, morala je danas da postavi zaštitnu barikadu.

Francuski mediji preneli su slike razbijenih izloga u poprečnim ulicama avenije, kao i spaljene kante za djubre.

Od političara za sada je jedino reagovala predsednica ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje, Marin Le Pen, koja je za nerede okrivila “razbojnike ekstremne levice” kritikujući i Ministarstvo unutrašnjih poslova za “hroničnu nesposobnost”.

U Francuskoj se danas obeležava nacionalni praznik, Dan pada Bastilje 14. jula 1789. godine, datum koji predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije.