CARICA: Priča o najmoćnijoj ženi koju je istorija zaboravila

Promo Vulkan

Nepriznata, siromašna i izuzetno lepa, Marta je preživela surovu rusku zimu u svom dalekom baltičkom selu. Tokom života susreće se sa različitim nedaćama, doživljava veliko poniženje i gotovo smrt, sve dok je sudbina ne pošalje u naručje Petra Velikog.

S njim pije, plače, zasmejava ga, prati u borbi, rađa mu čak trinaestoro dece, od kojih će samo dve ćerke preživeti. Bori se za njega, voli ga, mrzi, oprašta mu ljubavnice, spasava ga, izdaje i svedoči brutalnom pogubljenju svog ljubavnika. Jaka je poput čelika, snažna, odlučna, proračunata i učiniće sve da zadrži svoj položaj.

Čitajući roman Carica, pratimo njeno odrastanje i život, od siromaštva do bogatstva, priču o moći, bezobzirnosti, ali ujedno i stvaranje moderne zapadnjačke imperije od tradicionalnog ruskog carstva. Oslanjajući se na svoju pamet i zadivljujuću hrabrost, gonjena ambicijom, željom i voljom da živi, Marta će postati carica Katarina I. Međutim, njen uspon do vrha prepun je opasnosti, a carska kruna sa sobom nosi opojnu i varljivu moć…

Autorka Elen Alpsten ima sposobnost da uvede čitaoca u priču, da je oživi i svakom novom stranicom izazove emocije. Pored toga što je romanopisac, bavi se i novinarstvom. Detinjstvo je provela u Keniji, a fakultetske dane u Parizu. Dok je pohađala master studije, osvojila je prestižnu nagradu Grande École za kratku priču.

Trenutno radi kao novinar za mnogobrojne novinske agencije, među kojima su Vogue i Standpoint. Njen debitantski roman Carica potražite u Vulkan knjižarama ili nasajtu Izdavaštva www.vulkani.rs.