“CARSKI GLAS CARSKOG PRIZRENA”: Preminuo SRPSKI PEVAČ, izvođač najlepših starih narodnih pesama (VIDEO)

Jordan Nikolić
Prinscreen

"Bio je to carski glas carskog Prizrena, koji nam je zauvek približio pesme kao što su 'Marijo, deli bela kumrijo', 'Udade se, Jagodo', 'Oj, golube'".

 

Jordan Nikolić rođen je u Prizrenu 1933. godine, a na beogradskom Filološkom fakultetu diplomirao je jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik.

Bio je jedan od najpoznatijih izvođača narodnih pesama sa Kosova i Metohije. Preminuo je u Beogradu 26. aprila u 85. godini.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je danas telegram saučešća porodici pevača Jordana Nikolića.

Ministar je u telegramu naveo da je Nikolić “čitavog života ostao odan kosovskometohijskom melosu, kao njegov izvrsni vokalni tumač i čuvar”, a da je njegov glas bio “dostojan posrednik melodijske dubine i punoće muzičkog nasleđa srpskog Kosova i Metohije”.

– Niz najdivnijih starosrbijanskih pesama prepoznajemo upravo po Nikolićevom moćnom izvodjenju. Bio je to carski glas carskog Prizrena, koji nam je zauvek približio pesme kao što su ‘Marijo, deli bela kumrijo’, ‘Udade se, Jagodo’, ‘Oj, golube’ – naveo je Vukosavljević.loading...