ČEHINJE RAZRADILE BIZNIS: Muškarci sa Kosova i Turske ne žale novac za jednu uslugu

Češka centrala za borbu protiv organizovanog kriminala upozorila je u izveštaju za prošlu godinu na sve masovnije lažne brakove kada se Čehinje za sumu od 1.000 do 10.000 evra udaju za muškarce sa Kosova ili Turske da im obezbede boravak u Nemačkoj ili da srede da nemačke vlasti obustave njihovu deportaciju.

Pixabay

– Naravno da su to ljudi koji imaju zvaničnu odluku o deportaciji ali brakom legalizuju svoj boravak. Ponudu sam dobila od češkog posrednika koji traži devojke. U evrima sam dobila petocifrenu sumu – kazala je češkom dnevniku Mlada fronta Dnes uz uslov da ostane anonimna Čehinja koja se prošle godine tako “udala” u Frankfurtu.

Češka policija pooštrila je poslednjih godina provere brakova u toj zemlji, gde godišnje otkrije između 70 i 150 takvih lažnih brakova sklopljenih da stranac dobije odobrenje boravka ali, kako je upozorila Centrala za borbu protiv organizovanog kriminala, biznis sa lažnim brakovima preselio se i cveta u starim članicama Evropske unije.

– Novi trend je sklapanje lažnih brakova u drugim zemljama EU. Grupa kriminalaca dogovara namenske brakove pre svega za državljane Turske. Nije lako dokazati ovu vrstu krivičnih dela, zato što žene u inostranstvo ne odvode silom, upravo suprotno za te “bračne uslug” dobijaju ne mali novac. Često te žene ostaju na teritoriji tih država EU, gde rade ili su prostitutke u erotskim klubovima – upozorila je Centrala u izveštaju za 2018. godinu.

Do sada najveću mrežu prevara sa lažnim brakovima Čehinja sa nelegalnim imigrantima češka policija je u saradnji sa nemačkim kolegama otkrila prošle godine kada je uhapsila četiri Čehinje i građanina Kosova koji je prema saznanjima nemačke istrage mogao da organizuje čak nekoliko stotina lažnih brakova za svoje zemljake kako bi dobili boravak u Nemačkoj.

– Čehinjama se formalno obezbedio posao i boravak u Nemačkoj a njihovi muževi su zatim na osnovu fiktivnih brakova sklopljenih na Kosovu tražili boravak u Nemačkoj po osnovu spajanja porodica – kazao je za vikend izdanje Mlade fronte Dnes portparol Centrale za borbu protiv organizovanog kriminala Jaroslav Ibehaj.

Čehinjama koje tako zarade od 1.000 do 10.000 evra ne prete nikakve kazne, jer je prema češkim zakonima takva prevara krivično delo samo ukoliko ga izvrše u Češkoj.loading...