ČEKA NAS POSKUPLJENJE? “Cena goriva će od 11. marta morati da bude promenjena”

Urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković je danas na K1 televiziji u jutarnjem programu „Uranak“ izjavila da nije ograničena cena za sve vrste goriva, najavila da će se cene promeniti nakon 11. marta i objasnila zašto Evropa nema alternativu bez ruskog gasa.

Gorivo Benzin Pumpa
Pixabay.com

– Nije ograničena cena za sve vrste goriva, već za jednu vrstu dizela i jednu vrstu benzina, osnovnu sa derivatima. Imamo oko dva meseca rezerve nafte i radi se na tome da se povećaju te rezerve. U Srbiji pored naše naftne industrije imamo pravac snabdevanja kroz Jadranski naftovod iz Hrvatske i mogućnost da transportujemo Dunavom barže iz Crnomorske luke Konstanca. Iz okruženje možemo da nabavljamo naftu ili kroz cisterene ili vozovima, jer pored NIS-a posluju i kompanije iz Austrije, Mađarske, Rusije i Grčke – izjavila je Putniković za K1 televiziju.

Na pitanje Bojane Bojović, urednice i voditeljke „Uranka“, da li će Vlada Srbije posle 11. marta produžiti ograničenje cene goriva ili će naći neki drugi način da reguliše snabdevanje, urednica portala Energija Balkan je odgovorila:

– Cena goriva od 11. marta će morati da bude promenjena. Država može da odluči da smanji akcize ili porez. Mnoge zemlje čak i članice EU su određivale najnižu moguću cenu goriva i zaradu vlasnika pumpe, Srbija može da napravi strukturu cena i da odredi i određenu zaradu vlasnicima pumpi da ne bi bili u minusu. Prodavci ne smeju da ograničavaju koliko možemo da kupujemo, postoje propisi koje teraju prodavce da imaju određenu rezervu neke robe.

Putniković je napomenula za K1 da dok traje rat u Ukrajini kroz ukrajinski gasovod ruski gas stiže u Evropu i da je oko 10% tog izvoznog gasa prirodan.

– Bez ruskog gasa Evropa nema alternativu, čak ni Amerika nije uvela sanckije Rusiji za izvoz sirove nafte. Amerika uvozi oko 8% natfte i naftnih derivata iz Rusije. Ceo svet ima problem jer je poskupela nafta, ali u suštini trgovina naftom u svetu nije obustavljena. Rusija ima alternativu i ona može svoj gas da preusmeri na azijsko tržište, u Kinu, Indiju i Japan.

Ona navodi da je sinoć tranzit tankerima poskupeo za 400 odsto i da nisu uvedene sankcije ruskom energetskom sektoru.

– Čak ni Amerika nije uvela sankcije. Može sad nekome da padne na pamet da kazni Rusiju, ali to bi bilo kao da neko seče granu na kojoj sedi. Evropa ne bi mogla letos da napuni skladišta gasom ako to uradi, a kako je zbog kraja pandemije počela da proizvodi više onda bi bila u dodatnom problemu nego inače – zaključila je Jelica Putniković za K1 televiziju u „Uranku“.