CELO SELO NA PRODAJU: Datira iz 1700. godine, a sada izgleda kao RAJ NA ZEMLJI (VIDEO)

Pandemija koronavirusa možda je zaustavila većinu globalnog tržišta nekretnina, ali ne i u Švedskoj.

Selo
Foter/Nicholas_T / photo on flickr

Satra Brun je “velnes selo” na periferiji glavnog grada Švedske Stokholma.

Selo datira iz 1700. godine kada je doktor Samuel Skrag otkrio izvor vode u Satri i kupio okolno zemljište. Potom je sagradio bunar, kuću sa izvorima, bolnicu, crkvu i stanove, prenosi Biznis info.

To je bilo u vreme kada je rasla popularnost prirodnih izvora, jer se smatralo da piće i kupanje u visokokvalitetnoj vodi imaju balansirajući i isceljujući efekat na zdravlje.

Gosti su pozvani da piju vodu svaki dan. Ponuđene su i tople ili hladne kupke, jer se verovalo da pomažu u emocionalnoj ravnoteži.

Potom je oko 1740. godine zemljište i kuće kupio biskup iz grada Vasterasa, koji ih je nekoliko godina kasnije prepustio univerzitetu Upsala, jednom od najboljih univerziteta u zemlji.

Godine 2002. univerzitet je prodao Satru Brun grupi od 16 lokalnih preduzetnika, a selo se od tada vodi kao mesto za spa-turizam. Od 2015. godine u selu posluje i punionica, koja je uključena u prodaju. To je jedan od sedam izvora koji su dobili najviše svetske nagrade za čistoću u Švedskoj.

“Satra Brun i sve nekretnine registrovane su kao d.o.o., što znači da nema ograničenja za strane kupce”, rekao je broker Jonas Martinson, koji je arhitekturu sela opisao kao “šetnju kroz vreme”.