CENA REVOLUCIJE: Petog oktobra iz Skupštine Srbije nestalo ŠEZDESET vrhunskih umetničkih dela!

Peti oktobar
Printscreen/Youtube

U neredima koji su se 5. oktobra 2000. dogodili ispred Skupštine Srbije, ukradeno je ili uništeno oko 60 umetničkih, dela, među kojima su slike Petra Lubarde, Milića od Mačve, Peđe Milosavljevića...

 

Do petooktobarskih promena je enterijer Skupštine krasilo 156 dela, a od petog oktobra 2000. godine, u zbirci nedostaje 60 vrhunskih umetničkih dela.

Savetnica u Grupi za edukaciju i prezentaciju skupštinske baštine Vesna Dujmović podseća da su među otuđenim delima i “Otvorene kapije Beograda” Milića od Mačve, “Konji” Petra Lubarde, “Dubrovnik” Peđe Milosavljevića. Nestale su i slike Milana Kečića, Milutina Radojčića, Smilje Bojičić, Boška Karanovića, Zlatka Price…

– One do danas nisu nađene, njihove fotografije nalaze se u arhivi sajta Ministarstva unutrašnjih poslova, koje još traga za njima. Ovakav gubitak jeste nenadoknadiv – istakla je Dujmovićeva za “Politiku”.

Ona je dodala da je Ministarstvo kulture i informisanja Narodnoj skupštini poklonilo, u međuvremenu, novih 39 dela, čime je kolekcija dopunjena. Reč je, kako je navela, o slikama savremenih autora, među kojima su Miloš Bajić, Vladimir Dunić, Božidar Damjanovski, Milić Stanković od Mačve, Voja Stanić i drugi.

Skupštini Srbije je, povodom 110 godina od dana kada je kralj Petar Prvi Karađorđević položio kamen temeljac za izgradnju tog zdanja, javnosti u centralnom holu prikazan deo od 20 dela iz bogate kolekcije koja se nalazi u skupštinskim kancelarijama i kabinetima, podseća “Politika”.