CENA STRUJE POSLE IZBORA: Kada možemo da očekujemo poskupljenje

Vlada Srbije
Wikipedia

Šef Misije MMF Džejms Ruf izjavio je juče da će se o ceni struje u Srbiji razgovarati tokom naredne posete Misije, koja će uslediti posle parlamentarnih izbora.

 

Prošle godine poskupljenje struje bilo je planirano za april, ali je struja poskupela u avgustu. Takvi rokovi mogli bi da budu primenjeni i u ovoj godini – rekao je Ruf u Vladi Srbije na konferenciji posvećenoj četvrtoj reviziji aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbija skopila sa MMF.

Govoreći o realizaciji programa koji je dogovoren sa srpskim vlastima, Ruf je ukazao na to da je “ekonomski program Srbije ostvario dobre rezultate i da je Srbija zabeležila pozitivan rast zahvaljujući povećanju stranih investicija”. Naveo je i da je javni dug Srbije i dalje visok, kao i da Vlada kasni sa najavljenim otkazima u javnoj upravi i reformom javnih preduzeća.

Iz EPS-a OTKRILI hoće li STRUJA POSKUPETI u narednom periodu

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je da će reforme biti nastavljene bez obzira na izbore i da je uveren da će četvrta revizija aranžmana sa MMF imati pozitivan ishod. Dodao je i da će Srbija ove godine morati da radi rebalans budžeta zbog troškova održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković je istakla da će NBS ispunjavati svoje obaveze u skladu sa programom nakon nastavka razgovora sa MMF. Ona je objasnila i da je misija MMF sugerisala da se dozvole veće dnevne oscilacije deviznog kursa, a da će NBS to sprovoditi tako da se ne ugrozi finansijska stabilnost.

Svetska banka je pohvalila Vladu Srbije za usvajanje Predloga zakona o sistemu plata u javnom sektoru, jer se na taj zakon čekalo deset godina, saopštila je Vlada posle sastanka premijera Aleksandra Vučića sa šefom kancelarije Svetske banke u Srbiji Tonijem Verheijenom.