Cene goriva divljaju: Drastična poskupljenja na pumpama širom Evrope

U Minhenu na pumpi benzin tipa super E10 košta 2,129, a super plus 2,259 evra po litru.

Foto: Pixabay.com

Usled ukrajinske krize cene goriva širom sveta stalno rastu, a tako je i u Nemačkoj,gde vozači moraju već za benzin i dizel da plate više od dva evra po litru, saopštio je nemački Opšti automobilski klub (ADAC).Na brojnim benzinskim pumpama cena benzina već je iznad dva evra.

Tako, na primer, u Minhenu na pumpi benzin tipa super E10 košta 2,129, a super plus 2,259 evra po litru. Kraj rastu cene naftnih derivata nije ni na vidiku, ukazuju eksperti. Ekonomista iz Dizeldorfa prof. Justus Haukap je za “Bild”, rekao da trenutna cena nafte na svetskom tržištu od 140 dolara nije kraj rasta, već će dostići 200 dolara.

– A kada cena sirove nafte raste onda će i cena naftnih derivata na pumpama rasti. Tako će cena benzina dostići 2,50 evra po litri – prognozira nemački ekonomista. I Štefen Bok osnivač sajta za upoređivanje cene goriva na pumpama “clever-tanken.de” ističe da povećanje cene goriva na 2,50 evra više ne može da se isključi.

Ekspert za socijalna pitanja CDU Mark Biadac, s tim u vezi, zahteva smanjenje PDV-a sa 19 na sedam odsto. “Put ka poslu ne sme za milione građane postati luksuz”, upozorio je on.

Cene goriva u Grčkoj

Neviđen je skok cena tečnih goriva i u Grčkoj kao posledica poskupljenja sirove nafte na 140 dolara po barelu zbog rata u Ukrajini, piše atinski privredni list “Ikonomikos tahidromos”. Povećanja cena su “kataklizmična ne samo iz dana u dan, već i iz sata u sat”, a prosečna cena bezolovnog benzina u Grčkoj sada prelazi dva evra po litru, piše list.

Cena lož-ulja koje koriste individualne kotlarnice stambenih zgrada u grčkim gradovima, dostiže ili premašuje 1,5 evra po litru na šta utiče i današnje zahladnjenje i najava mećave u velikom delu Grčke. Bezolovni benzin je u Grčkoj danas skuplji za više od 40 odsto nego početkom ove godine, a lož ulje za 75 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Predstavnici vlasnika benzinskih pumpi su čak rekli da tempom kojim se tržište kreće, cene bezolovnog benzina narednih dana mogu dostići i 2,5 evra po litru, posebno ako nafta i dalje bude poskupljivala na međunarodnom tržištu.

Danas je prosečna cena 95-oktanskog bezolovnog benzina u Atini i okolini 2,030 evra po litru, što je i prosečna cena za Grčku.U oblasti Soluna prosečna cena tog benzina je 2,020 evra po litru, a na Kikladama bila blizu 2,2 evra po litru.

Prosečne cene dizela su iznad 1,8 evra po litru čime nastaju uslovi za velika poskupljenja robe zbog povećanja troškova kamionskog prevoza, što se očekuje da će se preneti na maloprodajne cene, odnosno na potrošače. Porast cene dizel goriva ove godine premašuje 54 odsto.