CENTAR GRADA JE DOBIO NOVU OAZU: Beograđani će od sad uživati u zelenilu i kandelabrima kod crkve Sv. Marka! (FOTO)

Crkva Svetog Marka
Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas rekonstruisani plato ispred crkve Svetog Marka i tom prilikom istakao da je taj deo grada sada prava mala oaza, u odnosu na prethodno stanje sa parkingom i taksi-stanicom.

 

Obilasku su prisustvovali glavni gradski urbanista Milutin Folić, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, direktor JKP „Beograd put“ Ivan Tejić i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Mali je podsetio da su radovi počeli 25. novembra i istakao da manje od dva meseca kasnije imamo u potpunosti promenjen izgled ovog dela grada.

Ovde je bila taksi-stanica, takođe i parking, ali je pre svega asfalt bio zapušten. Sada je ovo prelep urbani džep, prava mala oaza sa novim stablima i zelenilom. U narednih desetak dana postavićemo i tri kandelabra, sa bežičnim internetom i ozvučenjem. Ovo je zaista reprezentativna slika našeg grada i plato kakav crkva Svetog Marka zaslužuje, ali i pravi primer kako zapuštene ili manje uređene delove grada možemo da pretvorimo u nešto lepše i bolje – rekao je Mali.

 

On je naglasio da su na sličan način uređeni Obilićev i Kosančićev venac, Ulice Vuka Karadžića i Zmaj Jovina, ali i veliki broj urbanih džepova. To su mesta za predah i okupljanja, naveo je Mali, mesto gde zajedno mogu da uživaju najmlađi i najstariji Beograđani.

 

Razgovaramo sa predstavnicima SPC o eventualnom uređenju platoa koji se nalazi neposredno oko ulaza, koji je još uvek pun automobila i sa prilično lošim stanjem asfalta. Želimo da uredimo i taj plato u potpunosti, a to može da bude urađeno ove godine. Dugujemo zahvalnost Jovanu Mitroviću, arhitekti ovog projekta, ali i čoveku koji je radio na izgradnji parka Tašmajdan. Plato se uklapa u celinu Tašmajdanskog parka i moram da kažem da sam posebno ponosan na ovakve projekte. Kroz uređenje površina koje nisu velike može se postići zaista puno. Po reakciji sugrađana jasno je da smo uraadili pravu stvar. Nastavićemo da uređujemo urbane džepove, da pretvaramo neuređene površine u zelene oaze, jer ćemo na taj način Beograd učiniti boljim i lepšim – zaključio je gradonačelnik.

Arhitekta Jovan Mitrović je istakao da je u pitanju jednostavna i simbolična forma, koja doprinosi velikom značaju samog objekta.

Geometrija platoa omogućuje da crkva Svetog Marka dobije još više na značaju time što je postavljena u osu Resavske ulice, što je bila ideja kada je crkva građena početkom 20. veka. Vidim da se stvari u Beogradu menjaju i svaki mali korak napred koji napravimo je izuzetno važan za budućnost jer se malim koracima dostižu veliki ciljevi – rekao je Mitrović.

 loading...