CENTAR PODGORICE POD BLOKADOM: Crkva moli vernike da ne nasedaju na provokacije (FOTO)

Centar Podgorice je pod policijskom blokadom od ranih jutarnjih sati, uoči sednice Skupštine na čijem je dnevnom redu Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji na novi način uredjuje odnos države i verskih zajednica.

Beta

Uži centar Podgorice je pod potpunom policijskom blokadom, jer je opozoicioni Demokratski front (DF) pozvao svoje pristalice na protest ispred zgrade Skupštine protiv rasprave i usvajanja zakona. Skup nije prethodno najavljen policiji.

Sve ulice u užem centru grada, u kojem su sedišta ključnih državnih institucija, blokirane su i policija neće dozvoliti okupljanje pristalica Fronta, saopšteno je ranije danas iz Uprave policije.

“Policija neće dozvoliti okupljanja u blizini štićenih objekata a postupaće shodno svojim zakonskim ovlašćenjima u cilju održavanja stabilnog javnog reda i mira, nesmetanog funkcionisanja državnih institucija i očuvanja lične, imovinske sigurnosti i bezbednosti svih gradjana Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić pozvao je građane da kada se bude glasalo o Predlogu zakona o slobodi veroispovijesti izađu i blokiraju svaku ulicu dok je Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori pozvao vernike da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije.

“Svi ste pozvani. Mi ćemo ispuniti svoju dužnost, ali morate i vi. Ja prvo očekujem od svoje majke da izađe i iznese ikonu. Ako sada pokleknemo mi ćemo biti prezreni od naših potomaka. Nas 17 poslanika DF-a spremni smo da priložimo sebe na oltar naše crkve”, rekao je Mandić u parlamentu u kome je počela rasprava o Predlogu zakona, kome se oštro protivi SPC.

Beta

Dok traje rasprava u parlamentu nekoliko stotina građana predvođenih episkopom Joanikijem krenulo je od Hrama ka centru grada kojeg je policija blokirala. Oni su na mestu gde stoje policijske barikade služili moleban.

Lideri DF sastali se su sinoć, uoči današnje sednice, sa patrijarhom SPC Irinejom, a povod je predloženi zakon, preneli su pogorički mediji. DF danima koristi skupštinsku govornici i oštrom retorikom izražava protivljenje vladinim rešenjima.

“Posućemo klupe (poslaničke), posuti se i mi ako treba da se i mi zapalimo. Ako treba i Skupštinu da zapalimo”, rekao je prošle sedmice u Skupštini poslanik DF-a Milan Knežević.

Poruke slične oštrine imao je i njegov stranački kolega Slaven Radunović.

“Mi vam garantujemo da nećemo dozvoliti da se u ovom domu, preko nas živih glasa o tom zakonu. Možete da nas pobijete, možete da nas pohapsite, dovedite specijalne jedinice”, poručio je Radunović.

Taj savez traži od vlade da povuče zakon iz procedure, što izvršna vlast ne želi da uradi uz poruku da je zakom usaglašen sa najvišim medjunarodnim standardima.

Protiv zakona je Mitropolija crnogorsko primorska čiji je mitropolit Amfilohije pozvao ranije poslanike da bojkotuju sednicu Skupštine, a vladu da povuče zakon iz procedure.

Mitropolija SPC smatra da vladina rešenja predviđaju “otimačinu” crkvene imovine, što u vladi oštro demantuju.

Zakon između ostalog predviđa podržavljenje crkvene imovine za koju ne postoji dokaz o vlasništvu pre 1918. godine, kada je Crna Gora postala sastavni deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.