ČEŠKA ŠALJE MILION EVRA BOSNI za hvatanje nelegalnih migranata, ali ima JEDAN USLOV

Češka namerava da pošalje milion evra Bosni i Hercegovini kao pomoć u suzbijanju nelegalne migracije i zaštiti granica pošto je, kako je naglasio češki vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček, dugoročni prioritet njegovog resora da balkanska izbeglička trasa ostane zatvorena.

Izbeglice u Hrvatskoj
Beta

– Bosna je jedno od mesta na Balkanu gde je najveći rizik i naše agnažovanje je tu ključno. To je naša dugoročna politika. Niko od čeških poslanika nema problem što se šalje takva pomoć – kazao je za današnje Pravo šef Odbora za spoljnu politiku Poslaničkog doma češkog parlamenta i bivši šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek.

Češka šalje milion evra kao pomoć Bosni i Hercegovini da se nabave termokamere, dvogledi, dronovi i druga oprema koja pomaže policiji da efikasnije čuva granicu od pokušaja nelegalnih prelazaka.

Slične sume Češka je prošle godine poslala Makedoniji i Srbiji gde se uz novčanu pomoć kao podrška lokalnim kolegama u zajedničkim patrolama na granicama prema Grčkoj i Bugarskoj smenjuje više od 50 čeških policajaca, u Makedoniji sa bazom u Djevdjeliji, u Srbiji u bazi u Negotinu.

Češki MUP se u zahtevu da vlada premijera Babiša odobri tu pomoć, što je unapred izvesno, poziva na izveštaj Međunarodne organizacije za migraciju po kome je od početka godine do 21. juna u Bosnu i Hercegovinu pristiglo preko 7.000 izbeglica i migranata, a svake nedelje pristiže oko 400 do 600 i to najčešće preko granice sa Srbijom.

– Situacija u Bosni nije dobra. To je jedno od mesta gde prolaze migranti preko Srbije u Evropu. Ukoliko uspemo, ti ljudi neće više pokušavati da tuda prođu – kazao je potpredsednik Odbora, poslanik opozicione Piratske stranke, Jan Lipavski.

Pomoć Bosni i Hercegovini za suzbijanje nelegalne migracije odobriće vlada premijera Andreja Babiša naredne sedmice.loading...