ČETIRI STAVKE KLJUČNE: Doktor Sazdanović upozorio – omikron NIJE KRAJ EPIDEMIJE korone

Epidemijska situacija u Srbiji se ne smiruje.

printscreen

Februar je počeo visokim brojevima novoobolelih od koronavirusa, među kojima su i mladi i stari. Očekuje se da će i narednih desetak dana broj obolelih nastaviti da raste, a iz dana u dan povećava se broj pacijenata u bolnicama, a i broj preminulih.

Ovaj virus je pokazao veliku sposobnost mutacija i sa omikron sojem teško da možemo da kažemo da je kraj pandemije. Dok god se ne vakcinišemo ostavljamo prostor da virus i dalje mutira – kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja, doktor Predrag Sazdanović.

Od početka nedelje koronavirusom je zaraženo više od 52.000 ljudi, a dnevno je preko 50 odsto testiranih pozitivno na koronavirus, rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a doktor Predrag Sazdanović.

Od početka nedelje koronavirusom je zaraženo više od 52.000 ljudi, a dnevno je preko 50 odsto testiranih pozitivno na koronavirus, rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a doktor Predrag Sazdanović.

Očekivano komplikovana situacija, a sigurno je mnogo više zaraženih, jer ne odlaze svi u kovid ambulante. Već dve godine, iz talasa u talas, zdravstveni sistem se nalazi, može se reći, u ratnom stanju. Kada pogledate sve bolnice u Srbiji koje su u kovid sistemu, veliki je broj prijema“, kaže Sazdanović.

Ističe i da je slika u bolnicama slična iz talasa u talas i da prvo imate prijem pacijenata u relativno dobrom stanju, zatim se njihovo stanje naglo pogoršava i onda raste broj onih koji su na intenzivnoj nezi i respiratorima, a srazmerno tome raste i broj preminulih.

Ključno je da znamo četiri stvari – virus postoji, virus ubija, vakcina štiti od teških slučajeva i kao četvrto vakcina nikoga nije ubila, naprotiv u intenzivnim negama su uglavnom nevakcinisani“, naglašava Sazdanović.

KBC “Dr Dragiša Mišović” se u petak u potpunosti vraća u kovid sistem, jer je sve manje slobodnih mesta u kovid bolnicama.

Moramo da reagujemo, okupiranost ustanova je između 80 i 90 odsto i mi brinemo na dva fronta – za kovid pacijente, ali imamo potrebu da lečimo i ne kovid pacijente. Hitne intervencije i onkološki pacijenti ne smeju da čekaju“, objašnjava državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Povećava se i broj zaraženih zdravstvenih radnika što otežava rad ustanova.

Problem je veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika i on je između 20 i 25 odsto, što je ozbiljan manjak i problem za rad. Za razliku od prethodnih sojeva, olakšavajuća stvar je da simtomi prolaze relativno brzo uz blažu kliničku sliku, pa se zdravstveni radnici relativno brzo vraćaju na posao. I u narednim danima očekujemo rast zaraženih, jer škole rade, među decom i nastavnicima takođe ima zaraženih i plato ovog talasa nas očekuje oko Sretenja, a postepeni pad očekujemo krajem februara“, kaže Sazdanović.

Budući da se pojavila podvarijanta omikrona u susedstvu, Sazdanović ne veruje da nam se bliži kraj pandemije.

Ovaj virus je pokazao veliku sposobnost mutacija, od ovog virusa možemo svašta da očekujemo i ne verujem da je omikron kraj. Dok god se ne vakcinišemo, virus će imati prostor za mutaciju“, naglasio je u razgovoru za RTS doktor Predrag Sazdanović.

Najavio je i da će uskoro biti doneta odluka o uvođenju četvrte doze vakcine protiv kovida.