Članice Saveta bezbednosti danas po podne još jednom će "ocenjivati" deset kandidata za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, a ukoliko predstavnik Srbije Vuk Jeremić i posle ovog, četvrtog kruga, ostane u prvih pet, ima velike šanse u finalu trke za naslednika Ban Ki Muna.

 

Raspored posle ove runde izjašnjavanja u diplomatskim krugovima ocenjuju kao presudni, jer je važno s koje pozicije kandidati ulaze u ključno lobiranje, a koje će se odvijati od 20. septembra, kada se u Njujorku okupe svetski lideri, na debati u Generalnoj skupštini UN.

Sledeći, peti krug glasanja, kako saznajemo, zakazan je za 26. septembar, kada bi trebalo da budu poznati rezultati lobiranja na Ist Riveru.

Jeremić u današnje glasanje ulazi sa treće pozicije, koju deli sa Irinom Bokovom. Prvu poziciju je i posle trećeg kruga zadržao kandidat Portugalije Antonio Gutereš.

Kladionice

Najpoznatija svetska kladionica “Vilijam Hil” dala je kvotu za pobedu Jeremića 6:1. Iste šanse date su i Irini Bokovoj i Suzan Malkori. Od Jeremića se na kladionici bolje kotiraju samo Gutereš (2:1) i Helen Klark (4:1).



loading...