Čovek koji ništa ne prepušta slučaju! OVO je PUTINOVA STRATEGIJA za potencijalne terorističke napade sa Arktika

Vladimir Putin
Beta

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je osnivanje protivterorističkih centara od kojih će se jedan nalaziti i u Murmansku, kako bi zemlju štitio od mogućih terorističkih pretnji s Arktika.

 

Ruske vlasti su najavile da će centar u Murmansku “organizovati upotrebu sile”, i „voditi protivterorističke operacije” u teritorijalnim vodama Rusije, njenoj ekonomskoj zoni, kao i samom kontinentalnom pojasu.

Najavljeno je da će identični centri biti i u Kaspijsku na Kaspijskom jezeru, Petrovpavlovsk-Kamčatki i Sevastoplju.Murmansk se nalazi iznad Arktičkog kruga, a njegova morska luka prolaz je do Berencovog mora.

Rusija poslednjih nekoliko godina podiže svoje vojne sposobnosti na Arktiku što uključuje i gradnju baza na Novim Sibirskim Ostrvima i Zemlji Franca Josefa.

Početkom 2015. godine, ruske oružane snage i zvanično su osnovale novu Arktičku brigadu, koja je delom bila sastavljena od brigade iz Alakurtija i delom od pripadnika jedinice u Pečenegu.
 

Obe su stacionirane u blizini granice s Norveškom i Finskom. Nova jedinica već je izvela i prve velike protivteristističke vežbe. Rusko ministarstvo obrane najavilo je jesenas gradnju vojne baze na severu Arktika u kojoj bi vojnici mogli, bez ikakve pomoći sa strane, da provedu i do 18 meseci.

Nedavno je za borbu na Akrtiku ruska vojska nabavila i posebnu amfibiju, koja može da prelazi i teren prekriven snegom.

Arktička brigada dobila je i motorne sanke za sneg, a sva vozila imaju komjuterske sisteme posebno prilagođene operacijama u arktičkim uslovima. Osim toga imaju i posebno grejana sedišta, kao i nosače za naoružanje.