ČOVIĆ O MIRI I SLOBI: “Njihovo “šaputanje na jastuku” doprinelo je najvećim nesrećama!”

Pohvalio je glumce, ali ne i seriju "Porordica".

printscreen

Nebojša Čović je u Jutarnjem programu na TV Prva govorio o hapšenju bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, kao i o seriji “Porodica” u kojoj je prikazan ovaj događaj.

Čović je komentarišući seriju rekao da Milošević nije imao tu dozu vulgarnosti kako je prikazano. Dodao je da serija ne može da ga rehabilituje, niti da ga DOS podigne na veliku poziciju.

Ključno je kada je izgovorio tu rečenicu da je trebalo da prizna izbore 1996. On je izgubio jer je ekstremno porastao JUL, koji je bio veći protivnik SPS-u nego svi drugi… Taj događaj 1996. je sa radošću dočekan u međunarodnoj zajednici jer je to bio okidač za ono što će se kasnije događati – rekao je Čović.

Nakon 5. oktobra kada smo ušli u Skupštinu Srbije na razgovore, bilo mi je ružno i odvratno ponašanje nekih čelnih ljudi u okviru SPS-a. Dokument dnevnog reda Skupštine Srbije pisao je Dragan Tomić, a da Milošević nije znao, onda je Miša Beko nosio taj dokument Miloševiću – dodaje.

Čović je govorio i o odnosu Miloševića i Mire Marković, i istakao da je supruga bivšeg predsednika imala veliki uticaj na njegove odluke, koje su zbog toga imale katastrofalne posledice.

Ja sam to svojevremeno zvao ‘šaputanje na jastuku’ i te odluke njegove pod njenim uticajem doprinele su najvećim nesrećama, ali neka istorija sudi o svemu tome i neka se istoričari pozabave. Da su napravljene ogromne greške, jesu, ali da je međunarodni faktor igrao na određenim greškama i procenama – igrao je – kazao je Čović.

Čović je između ostalog pohvalio glumačku ekipu, kako kaže, uloge Slobe, Mire i Marije su fenomenalno odigrane, ali je nije zadovoljan ulogom Pavkovića, po njemu to nije taj čovek, onako kako ga on zna. On je takođe rekao da mu nije jasno šta je serija trebalo zapravo da pokaže. Nedostatak je i tvrdi to što nisu obavljeni razgovori sa živim akterima tog događaja pre pisanja scenarija.