CRKVA OBJAVILA DATUM: Evo kad Srbija dobija NOVOG PATRIJARHA i ko su KANDIDATI

Srpska pravoslavna crkva će novog patrijarha dobiti do 19. februara.

Wikipedia/Jorge Láscar

Sednica Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve zakazana je za 18. februar, a sednici će, kao najstariji arhijerej, predsedavati episkop šabački Lavrentije, koji je bio na čelu Sabora i 2010, kada je na čelo crkve postavljen vladika niški Irinej.

Odredbe Ustava SPC kažu da novi patrijarh mora biti izabran do 19. februara 2021. Zbog pandemije korona virusa “crkvena vlada” rešila je da vreme koje ima na raspolaganju u potpunosti iskoristi, kako bi svi episkopi mogli da se vrate u svoje matične eparhije.

Verski analitičar Draško Đenović kaže da će SPC najpre upotpuniti prazna mesta.

“Ono što će prvi deo, pretpostavljam, biti jeste upotpunajvanje upražnjenih mesta gde su trenutno administratori. Svaka eparhija trebalo da glasa za izbor novog patrijarha”, navodi on.

Iako se koverta sa imenom novoizabranog patrijarha izvlači nasumično, prema navodima medija favoriti za ulazak u uži krug su mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop bački Irinej, episkop braničevski Ignatije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Napominje da ne bi ulazio u procene ko bi mogao biti novi partijarh.

“Ja ne bih ulazio u procene. Mislim da je Porfirije mlad, ima tek 60 godina. Mislim da crkva nije spremna da izabere patrijarha koji će biti 30 godina”, mislim da će glasati za starije kolege.

Smrt Patrijarha Irineja i mitropolita crnogorko – primorskog Amfilohija uzdrmale su SPC koja je u 2020. godini izgubila nekoliko veoma važnih ličnosti.

“Dok je god Hristos na čelu SPC nema opasnosti. SPC se ne temelji na episkopima, svi služe crkvi, a temelj je Isus Hrist”, kaže on.

Prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve isključena je bilo kakva mogućnost da neko van crkve utiče na izbor patrijarha. Nakon izvlačenja koverte sa imenom novoizabranog patrijarha, otvaraju se i druge dve koverte kako bi se svi episkopi uverili u regularnost izbora.

KAMERE SNIMILE VANDALIZAM: Ovako su uništeni bilbordi sa likom patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija (VIDEO)